Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 1 mars, 2018 - 15:40Uppdaterad: torsdag, 1 mars, 2018 - 16:38
  • I Finström och Lemland tycker man landskapsregeringens tidtabell är tajt, i Sund är man mer positiv. Arkivfoton.

Delade meningar i kommunerna om tidsplanen

Snäv tidsplan och mycket arbete för kommunerna är några kommentarer från fältet angående landskapsregeringens förslag till kommunreform som nu skickats ut på remiss.

Roger Höglund (C), kommunstyrelsens ordförande i Finström, säger att det blir väldigt många processer för hans kommun som arbetar på en plan för samgående med Sund och Geta till den 1 januari 2019, år 2021 ska kommunernas socialtjänst, KST, vara genomförd och år 2022 landskapets kommunreform.
- Normalt har kommunerna inte så mycket överloppstid för projekt som sammanslagningar och det tar från resurserna, säger Roger Höglund.

Han befarar också att den egna kommunens arbete med Sund och Geta är bortkastat om de sedan ska gå in i en större kommun.

Lemlands kommunstyrelsordförande Anna Janson (Lib) tycker också att tidsplanen är snäv.
- Jag väntar ännu på sammanslagningsutredningarna med Lumparland och södra Åland. Jag tror svaren finns där, säger Anna Janson.

Göte Winé (S) i Sunds kommunstyrelse säger att den snäva tidsplanen är bra.
- Då är det lättare att vara konkret, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »