• Centerns Roger Nordlund varnar för att ta bort kommunal administration i skärgården. Arkivfoto: Malin Lundberg
Publicerad: tisdag, 13 november, 2018 - 14:04, uppdaterad: tisdag, 13 november, 2018 - 15:01

"Dela upp skärgården i norra och södra"

Ryggraden i skärgårdssamhället tas bort om man tar bort den kommunala administrationen. Det sade Roger Nordlund (C) i lagtinget idag när man fortsatte kommunreformdebatten.

 Han menade att den kommunala administrationen är en viktig del för att hålla igång engagemanget för samhället. En sammanslagning av alla skärgårdskommuner till en skulle också leda till konflikter.

-Det leder till en dragkamp om var servicen ska finnas, sade Roger Nordlund.

Han kallade kommunreformförslaget det största slaget mot den åländska skärgården som han upplevt under sitt politiska liv hittills och efterlyste landskapsregeringens vision för skärgården. Roger Nordlund föreslog istället att man kan dela upp skärgården i norra och södra skärgården. Socialminister Wille Valve (MSÅ) försvarade landskapsregeringens förslag.
-Vi har haft en omfångsrik förankringsprocess och det blev väldigt klart att tanken med skärgården i två delar, som del av södra och norra Ålands kommuner väckte starkt motstånd från skärgårdsinvånarnas sida, svarade Wille Valve.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.