Publicerad: tisdag, 13 november, 2018 - 14:04Uppdaterad: tisdag, 13 november, 2018 - 15:01
  • Centerns Roger Nordlund varnar för att ta bort kommunal administration i skärgården. Arkivfoto: Malin Lundberg

"Dela upp skärgården i norra och södra"

Ryggraden i skärgårdssamhället tas bort om man tar bort den kommunala administrationen. Det sade Roger Nordlund (C) i lagtinget idag när man fortsatte kommunreformdebatten.

 Han menade att den kommunala administrationen är en viktig del för att hålla igång engagemanget för samhället. En sammanslagning av alla skärgårdskommuner till en skulle också leda till konflikter.

-Det leder till en dragkamp om var servicen ska finnas, sade Roger Nordlund.

Han kallade kommunreformförslaget det största slaget mot den åländska skärgården som han upplevt under sitt politiska liv hittills och efterlyste landskapsregeringens vision för skärgården. Roger Nordlund föreslog istället att man kan dela upp skärgården i norra och södra skärgården. Socialminister Wille Valve (MSÅ) försvarade landskapsregeringens förslag.
-Vi har haft en omfångsrik förankringsprocess och det blev väldigt klart att tanken med skärgården i två delar, som del av södra och norra Ålands kommuner väckte starkt motstånd från skärgårdsinvånarnas sida, svarade Wille Valve.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »