Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 21 april, 2023 - 17:00

Debatt i lagtinget: Behöver Åland ett avsaltningsverk?

Infrastrukturminister Christian Wikström (Ob) vill att man tittar på andra alternativ innan man går in för att bygga ett avsaltningsverk. Det framkom under dagens budgetdebatt i lagtinget.  

För att dricksvattentillgången på Åland ska säkras behöver Ålands vatten ab en ny vattentäkt, men ingen av de potentiella insjöarna har tillräckligt god vattenkvalitet. Därför har Ålands vatten, som Ålands Radio tidigare rapporterat om, börjat planera för ett avsaltningsverk, det vill sig säga ett verk som omvandlar havsvatten till dricksvatten. 
- Vi kan skapa förutsättningar för att till exempel Östra Kyrksundet ska må bra igen, varför skulle vi inte kunna göra det? Vi måste kunna tro på oss själva. Då behöver vi inte sätta 50 miljoner på en avsaltningsanläggning, sa Christian Wikström. 

Hans ord fick Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell att reagera. Till sammanhanget hör att Gunell är styrelseordförande för Ålands vatten Ab. 
- Jag vet att Obunden samlings ledamöter och ministrar har svårt att tro på både forskning och expertis. Men de slutsatser som har dragits kommer från just expertis, sa hon och frågade ifall Wikströms uttalande ska tolkas som att landskapsregeringen inte tror att ett avsaltningsverk behövs.

Christian Wikström framförde att konsulten som gjorde rapporten, som föranledde planerna på ett avsaltningsverk, inte heller såg Östra Kyrksundet som ett omöjligt alternativ. 
- Så jag undrar nog vem det är som försöker förvränga den här historien. Vi utesluter inte avsaltning, men man behöver titta på andra alternativ också, sa han.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »