De tog strid för sitt placerade barn – “Hen kan inte bo kvar om inte frågan får en lösning”

Bild 1 av 2Familjemedlemmen kan praktiskt taget inte bo kvar på vårdhemmet i Sverige om inga undantag träder i kraft. Foto: Taylor Deas-Melesh, Unsplash
Bild 2 av 2Mikaels barn måste sannolikt lämna vårdhemmet i Sverige om FPA-stödet försvinner.

– Vi hoppas på en lagändring eller undantag, säger “Mikael”, förälder till ett barn som drabbas då FPA-stöd upphör för personer som bor och vårdas utan för Finlands gränser.

Mikaels barn har flera psykiatriska diagnoser, och har i flera år varit placerad på ett vårdhem i Sverige. Hen är beroende av omfattande stöd stora delar av dygnet.

Från och med den 1 februari upphör de FPA-stöd som hittills täckt hens omsorgsbehov. Lagändringen innebär att både folkpensionen och vårdbidraget dras in. I “Mikaels” barns fall handlar det om totalt cirka 1 100 euro i månaden. Han berättar om familjens kamp för en lösning.

– Utan dessa pengar kan vi inte täcka hens grundläggande behov. Det handlar om mediciner, mat, kläder och husrum – det mest basala. Praktiskt taget kan hen inte bo kvar om inte frågan får en lösning, säger Mikael, som egentligen heter något annat.

Redan i december fick familjen besked via Kommunernas socialtjänst (KST) om att stöden riskerade att dras in. Den 10 januari kom det slutliga beskedet från Folkpensionsanstalten (FPA): bidragen upphör den 1 februari.

Familjen har lämnat in ett besvär genom Funktionsrätt Åland, men det är osäkert om det leder till en lösning.

– Vi har varit i kontakt med KST, vi har varit i kontakt med landskapsregeringen och jag tänker gå till justitieministern också.

Mikael är kritisk till hur ärendet har hanterats, både från åländska och nationella myndigheter.

– Det handlar om cirka tio personer. Deras stöd påverkar inte Finlands budget nämnvärt. Vi hoppas på en lagändring eller undantag, men det måste lösas politiskt, säger Mikael.

Taggar

  1. Nyheter
  2. Långtail
  3. FPA
  4. Kommunernas socialtjänst
  5. Socialvård
|