Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 7 mars, 2024 - 21:03Uppdaterad: fredag, 8 mars, 2024 - 09:21
  • Lucas Wideman är ordförande i Archipelago Pares r.f.

De tar PAF-utdelning till HFD: ”LR följer varken lagen eller sina egna principer”

Föreningen Archipelago Pares, som bland annat Ådans vänner sorterar under, har lämnat in ett besvärsyrkande till Högsta förvaltningsdomstolen om fördelningen av PAF-medel för miljöverksamheten på Åland.

Yrkandet handlar inte bara om den summa de själva beviljats för verksamheten 2024, utan föreningen vill att hela fördelningen för stöd för miljöverksamhet 2024 ska göras om. 

Enligt Lucas Wideman, ordförande i föreningen, delas en stor del av pengarna ut till organisationer som inte uppfyller Landskapsregeringens egna kriterier för stöd. Vissa är inte registrerade på Åland, uppbär inte medlemsavgift, har ingen jämställdhets- eller hållbarhetspolicy och är inte allmännyttiga samfund enligt definitionen i skattelagen. Det finns mottagare som inte ens har medlemmar, utan enbart anställda.

Det blir orättvist mot de föreningar som uppfyller kriterierna och inte beviljas stöd, eller beviljas mindre stöd än vad de kunnat beviljas om föreningar som inte uppfyller kriterierna sållades bort, enligt Wideman.

Föreningen har begärt ut beslutsunderlag för samtliga föreningar som beviljats stöd för miljöverksamhet 2024. 

– Det handlar inte om tolkning av principerna längre utan man bryter mot det man själv skrivit, säger Wideman. 

Mia Westman, handläggare på landskapets miljöbyrå säger att Landskapsregeringens tolkningsutrymme gällande principerna är ganska stort, men man har redan en längre tid sett ett behov av att se över regelverket.  

– Om man tittar på fördelningen som helhet utgår den ifrån en ändamålsenlighetsbedömning, säger Westman. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »