Yrkandet handlar inte bara om den summa de själva beviljats för verksamheten 2024, utan föreningen vill att hela fördelningen för stöd för miljöverksamhet 2024 ska göras om.
Enligt Lucas Wideman, ordförande i föreningen, delas en stor del av pengarna ut till organisationer som inte uppfyller Landskapsregeringens egna kriterier för stöd. Vissa är inte registrerade på Åland, uppbär inte medlemsavgift, har ingen jämställdhets- eller hållbarhetspolicy och är inte allmännyttiga samfund enligt definitionen i skattelagen. Det finns mottagare som inte ens har medlemmar, utan enbart anställda.
Det blir orättvist mot de föreningar som uppfyller kriterierna och inte beviljas stöd, eller beviljas mindre stöd än vad de kunnat beviljas om föreningar som inte uppfyller kriterierna sållades bort, enligt Wideman.
Föreningen har begärt ut beslutsunderlag för samtliga föreningar som beviljats stöd för miljöverksamhet 2024.
– Det handlar inte om tolkning av principerna längre utan man bryter mot det man själv skrivit, säger Wideman.
Mia Westman, handläggare på landskapets miljöbyrå säger att Landskapsregeringens tolkningsutrymme gällande principerna är ganska stort, men man har redan en längre tid sett ett behov av att se över regelverket.
– Om man tittar på fördelningen som helhet utgår den ifrån en ändamålsenlighetsbedömning, säger Westman.