Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 1 juni, 2020 - 17:57
  • Landskapsläkare Knut Lönnroth ger beröm till dem som insjuknat. Foto: Felix Quarnström

"De insjuknade i covid-19 har skött sig bra"

De som insjuknat i covid 19 på Åland har skött sig mycket bra och isolerat sig på ett föredömligt sätt.

Det sa landskapsläkare Knut Lönnroth på landskapsregeringens presskonferens om coronaläget som hölls i dag. Förra veckan kom två nya fall, bägge var hemvändande ålänningar som smittats i Sverige.

- Av våra totalt 14 fall har sju smittats på resor i olika länder, 4 har smittats av närkontakter till tidigare fall och tre är av okänt ursprung. Men smittkedjorna har effektivt brutits i de här fallen, sade Knut Lönnroth.

Inga nya fall av samhällssmitta har upptäckts de senaste sex veckorna.

- Men vi har en ny riskbild nu då samhället öppnar med små steg. Om vi vill fortsätta leva lite friare är det upp till alla att ta sitt ansvar med hygien, hållas hemma om man är sjuk och hålla avstånd, sade Lönnroth.

Lantrådet Veronica Thörnroos (C) sade att oron som just nu finns i samhället gör i sin tur henne bekymrad.

- Misstron mot andra människor med annan dialekt är oroande. Men skulle jag ha en studentbjudning i år skulle jag som första åtgärd bjuda på en rejäl dos med handsprit.Det är nu sunt förnuft som gäller, sa Veronica Thörnroos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »