Publicerad: torsdag, 19 november, 2020 - 09:56Uppdaterad: torsdag, 19 november, 2020 - 12:41

De får coronavaccinet först

Finlands nationella expertgrupp för vaccinfrågor KRAR föreslår att tre grupper får vaccin mot covid-19 när det väl finns tillgängligt.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd, THL, blir det sjukvårdspersonal, äldre och personer som har sjukdomar som kan utgöra en risk vid insjuknande av covid-19.

Grupperna väljs ut enligt medicinsk bedömning och man beaktar data om konstaterade covid 19-fall i Finland och internationell forskning om riskgrupperna.

Enligt professor Ville Peltola som är ordförande för KRAR är det viktigt att hälsovårdspersonalen är bland de första som får vaccinet.

- Ur samhällssynvinkel är det viktigt att de hålls friska och kan fortsätta upprätthålla vården, säger Ville Peltola i ett pressmeddelande.

Överläkare Hanna Nohynek på THL säger att det på senaste tiden har kommit uppmuntrande nyheter på vaccinfronten.

- Vi kommer med mera information om vaccinordningen när vi har mera information om vaccinernas skyddseffekt i de olika åldersgrupperna, säger Nohynek.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »