• Ålands statistik- och utredningsbyrå. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 07:51, uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 07:52

De åländska skulderna minskade visar statistik

Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub har i dagarna publicerat kommunernas bokslut för 2018.

Bokslutet visar på en minskad lånestock på Åland. Det innebär att de åländska skulderna har minskat i förhållande till 2017. Kommunernas verksamhetsintäkter har ökat med lite mer än en halv miljon euro jämförelsevis med 2017 och landar 2018 på 34 miljoner. Även verksamhetskostnaderna ökade i och med det med uppåt 7,5 miljoner och landade på dryga 171 miljoner.
Skatteintäkterna minskade med lite under 5 miljoner euro medans landskapsandelarna ökade med ungefär 2 miljoner. Detta ledde till att årsbidraget för de åländska kommunerna minskade med 10 miljoner jämförelsevis med föregående år och de enda som inte redovisade ett positivt årsbidrag var Geta och Sottunga.
Allt som allt landade det samlade resultatet på cirka minus en halv miljon euro för 2018 vilket innebär en sammanlagd minskning på nästan 10 miljoner.

Fler Nyheter

Åland genomfart för narkotika

Rasmus Friman på sjöbevakningen:
Åland fungerar som en transitpunkt i trafiken av narkotika mellan Sverige, Finland och Baltikum. Det säger Rasmus Friman på sjöbevakningen, stationerad i Nagu, som tidigare jobbat som kommissarie hos polisen på Åland.

ÅM i beachvolley spelades i helgen

Idag söndag spelades åländska mästerskapen i beachvolley och totalt var det sju lag med, tre damlag och fyra herrlag.

ÅM i lättbåtar hölls i helgen

I helgen seglades åländska mästerskapen i lättbåtar på Slemmern och det var fyra klasser som det tävlades i och totalt var 24 seglare med.

Zetterström är nordisk mästare

Nordiska mästaren Ida Zetterström
Ida Zetterström är nordisk mästare i Super Street Bike, det stod klart efter att hon slutade tvåa i den sista deltävlingen som körde i Tierp i helgen.

IFK upp på sjätte plats

Tränaren Peter Lundberg ger sina tankar efter matchen och berättar om manfallet inför sista omgången
Efter den nästsista matchen i grundserien tog IFK Mariehamn klivet upp på den övre halvan av tabellen. Det efter att dom besegrade SJK med 1-0 inför 1.208 personer i hemmapubliken.

Motstånd mot polis och ordningsvakter

När en person skulle avvisas från en nattklubb i Mariehamn den senaste natten så gjorde han så kraftigt motstånd så att han nu är misstänkt våldsamt motstånd mot tjänsteman och motstånd mot polisen.

Andra deltävlingen i ÅM i folkrace avgjord

I lördags avgjordes den andra deltvälingen i ÅM i folkrace.

Unikt kartfynd över Lövö

Antikvarie Pia Sjöberg och landskapsarkivarie Åke Söderlund;
Ett unikt fynd i form av en samtida karta över området på Vårdö där Lövökongressen ägde rum under åren 1718 och 1719 har upptäckts i Ryska statens...

Tennissiffror när FC Åland besegrade RaiFu

Ted Göstas om segern:
FC Åland besegrade RaiFu med hela 6-0 hemma på Sportkila.