• Ålands statistik- och utredningsbyrå. Arkivfoto: Malin Lundberg.
Publicerad: onsdag, 12 juni, 2019 - 07:51, uppdaterad: onsdag, 12 juni, 2019 - 07:52

De åländska skulderna minskade visar statistik

Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub har i dagarna publicerat kommunernas bokslut för 2018.

Bokslutet visar på en minskad lånestock på Åland. Det innebär att de åländska skulderna har minskat i förhållande till 2017. Kommunernas verksamhetsintäkter har ökat med lite mer än en halv miljon euro jämförelsevis med 2017 och landar 2018 på 34 miljoner. Även verksamhetskostnaderna ökade i och med det med uppåt 7,5 miljoner och landade på dryga 171 miljoner.
Skatteintäkterna minskade med lite under 5 miljoner euro medans landskapsandelarna ökade med ungefär 2 miljoner. Detta ledde till att årsbidraget för de åländska kommunerna minskade med 10 miljoner jämförelsevis med föregående år och de enda som inte redovisade ett positivt årsbidrag var Geta och Sottunga.
Allt som allt landade det samlade resultatet på cirka minus en halv miljon euro för 2018 vilket innebär en sammanlagd minskning på nästan 10 miljoner.

Fler Nyheter

Nytt farledsförslag för elhybridfärja

Landskapsregeringens förslag om en nybyggnad av en 1200 meter lång farled som ett led i projektet västra Föglö delges nu allmänheten.

Mopeder och bilar körs på motionsspåret i Jomala

Stefan Mattsson intervjuas:
Många ungdomar kör med mopeder och även bilar på motionsspåret i Jomala. Brukandet av fordon på spåret gör att det lämnar en del sladdspår och gör upplevelsen mindre trevlig för motionärer.

Rinne och Löfven diskuterade potentiell Östersjökonferens

Finlands statsminister Antti Rinne har gjort ett traditionellt besök till Sverige i början av statsministerperioden. Rinne valde dock att avvika från en långvarig tradition genom att avlägga sitt första utlandsbesök till Estland under den senaste helgen.

Logotypen för Åland-100 presenterades

Annika Zetterqvist och Stefan Aspberg intervjuas av Rasmus Lindqvist
Landskapsregeringen har presenterat logotypen för Ålands självtyrelses hundraårsjubileum år 2021 - 2022.

Landskapsandelarna ändras inför kommunreformen

Finansminister Mats Perämaa berättar om vad förslaget skulle innebära:
Landskapsregeringen har begärt in utlåtanden på ett förslag som skulle göra ändringar i landskapsandelssystemet inför kommunsammanslagningen.

Konsumentpriserna steg med 1 procent i maj

Inflationstakten ökade med 1 procent i maj, jämfört med samma månad 2018. Det visar Ålands statistik- och utredningsbyrås konsumentprisindex.

Revisionen av självstyrelselagen fortsätter - kommitté utsedd

Ordförande Katrin Sjögren om vägen framåt mot en ny självstyrelselag:
Det mångåriga arbetet med revisionen av självstyrelselagen fortsätter. Det här efter att landskapsregeringen beslöt tillsätta en parlamentarisk kommitté som ska sammanföra lagtingsgrupperna och de politiska partierna i arbetet med självstyrelserevisionen.

Segelbåt på grund vid Björkör

Ålands sjöräddningssällskap kallades vid tvåtiden i natt till Björkör i Föglö, där en segelbåt från en svensk uthyrningsfirma stod på grund.

800.000 till projekt som inventerar åländsk vattenmiljö

En längre intervju med specialforskaren i miljö- och marinbiologi Sonja Salovius-Laurén (från Åland idag)
Miljö- och marinbiologin vid Åbo Akademi har beviljats finansiering för att inventera den åländska undervattensnaturen. Projektets budget uppgår till närmare 800.000 euro.