Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 november, 2022 - 06:10Uppdaterad: onsdag, 9 november, 2022 - 15:10
  • LR vill att gymnasieutbildningen ska bli avgiftsfri. Arkivbild.

Därför vill LR införa avgiftsfri gymnasieutbildning

Nästa höst kommer ungdomar som inleder studier vid Ålands gymnasium att få sina läromedel och arbetsredskap kostnadsfritt, enligt landskapsregeringens budgetförslag.

I riket blev gymnasiestudier kostnadsfria i samband med att läroplikten förlängdes och utbildningsminister Annika Hambrudd (C) förklarar att det här är en åländsk motsvarighet.

-Vi har varit tydliga med att vi har samma mål men vägen dit ser lite annorlunda ut, säger hon.

Redan idag är studier vid lyceet i stort sett gratis och även om kostnaderna för de studerande vid yrkesgymnasiet är relativt sett små så bör det inte finnas en skillnad i vad de olika utbildningarna kostar, framför Annika Hambrudd.

Landskapsregeringen ska också genomföra ett ettårigt projekt som går under namnet ”gymnasieutbildning för alla” med syftet att utreda vems ansvar det är att följa upp ungdomar som inte söker till fortsatta studier eller hoppar av sin utbildning.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »