Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 25 november, 2022 - 13:43
  • Kennet Lundström säger att Sottunga klarar sig just nu ekonomiskt.

Därför ber Sottunga om hjälp

Just nu klarar sig Sottunga ekonomiskt, men framtiden är oviss, uppger kommunsekreterare Kennet Lundström.

Som Ålands Radio har rapporterat om har Sottungas kommunfullmäktige skickat en ny skrivelse till landskapsregeringen. Efter att en kommunindelningsutredning visat att en kommunsammanslagning med Föglö och Kumlinge inte är en hållbar lösning önskar de en fortsatt dialog om kommunindelning och åtgärder för att kommunen ska bli tillräckligt bärkraftig.

Lagtingsledamoten Nina Fellman (S) har i en skriftlig fråga till landskapsregeringen beskrivit Sottungas situation som desperat.

- Vi har haft perioder som ekonomiskt sett varit tunga, ganska nära desperat, eftersom vi sökt och fått likviditetsstöd två gånger under de senaste åren. Utan det skulle det inte ha fungerat på samma sätt som det gjort nu, säger Kennet Lundström.

Han framför samtidigt att likviditetsstödet kan ses som en kompensation för kommunens minskade landskapsandelar och de ökade kostnaderna som övergången till Kommunernas socialtjänst har medfört för kommunen.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »