Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 19 november, 2018 - 15:13

Dagsböter yrkas för journalintrång

Landskapsåklagare Peter Rikberg yrkade på 40 dagsböter under dagens rättgång i Ålands tingsrätt där en kvinna stod åtalad för en handfull journalintrång under sin tid som sjukskötare vid ÅHS.

Åklagaren anser att kvinnan gjort sig skyldig till brott mot tjänsteplikt under åren 2012-2016 genom att ta del av journaler utan att ha en vårdrelation till personerna i fråga. Den åtalade kvinnans agerande ska också ha lett till en negativ påverkan på allmänhetens förtroende för ÅHS.

Den åtalade kvinnan var inte närvarande, men enligt hennes försvarare Johanna Nyman ångrar hon sina handlingar djupt. Att den åtalade tog del av journalerna sades bero på att hon var nyfiken på var personerna i fråga bodde.

Johanna Nyman yrkar att den åtalade ska dömas för sina gärningar, men att rätten inte ska utdöma något straff. Det motiveras bland annat med att kvinnan redan straffats genom att hon tvingas gå i pension sex månader tidigare än planerat.

Den utredning som ÅHS gjorde av de misstänkta jornalintrången visade inledningsvis att kvinnan skulle ha gjort hela 65 journalintrång, vilket ledde till en uppsägningsprocess. Trots att det senare visade sig att det inte blev fler än fem åtalspunkter så tvingades kvinnan gå i pension för att slippa bli avskedad. Under processens gång fick kvinnan även en anmärkning av sin dåvarande arbetgivare ÅHS.

Dom meddelas den 3 december.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »