Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 2 juni, 2023 - 10:14Uppdaterad: fredag, 2 juni, 2023 - 12:47
  • Ryska konsulatets vara eller icke vara diskuteras. Arkivbild.

Dags att stänga Rysslands konsulat på Åland, anser tidigare ambassadör

Nu är det rätt tid att stänga det ryska konsulatet i Mariehamn, det säger den tidigare ambassadören i Moskva, Hannu Himanen, i en intervju med Yle Uutiset som översatts av Svenska Yle. 

– Jag tycker att Ryssland har gett den här möjligheten som en perfekt passning till Finland och det är något vi borde överväga nu, säger Himanen. 

Ryssland har under våren sysslat med allehanda besvärligheter för Finland, till exempel genom att frysa de bankkonton som används av Finlands representationer i Moskva och Sankt Petersburg. Det senaste exemplet var att man stängde Finlands filialer i Murmansk och Petrozavodsk, som hör till generalkonsulatet i Sankt Petersburg. 

Att stänga konsulatet i Mariehamn har blivit aktuellt för Finland som en följd av att Ryssland har meddelat att de finländska filialerna stängs. 

En annan tidigare ambassadör i Ryssland, René Nyberg, är inte inne på samma linje som Hannu Himanen i frågan om konsulatet i Mariehamn. 

– Om vi nu säger upp avtalet så är det ett politiskt drag och en demonstration. Jag tror inte att presidenten och regeringen är redo för det, säger Nyberg. 

Även om situationen kan verka läglig tycker Nyberg inte att det är motiverat att säga upp avtalet som ett svar på stängningen av filialerna i Murmansk och Petrozavodsk. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »