Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 april, 2020 - 06:08Uppdaterad: måndag, 20 april, 2020 - 10:51
  • Hammargården i Hammarland. Arkivbild.

Dagarna blir långa för äldre utan besök

En del äldre som bor på äldreboenden upplever sig vara isolerade på grund av besöksförbudet.

- För de som har mycket kontakt med sina anhöriga påverkar det ganska negativt. För dem blir dagarna längre, säger Jenny Olofsson-Engblom, föreståndare på Hammargården i Hammarland

För att underlätta situationen uppmuntrar de till fler telefonsamtal och för dem som har möjlighet hjälper personalen till att ordna videosamtal.

-Men vi försöker också hitta på mer verksamhet här i huset för dem.

Pernilla Karlsson, vikarierande äldreomsorgschef i Mariehamn, beskriver en liknande situation, där en del av de boende känner sig isolerade och att dagarna blir längre. För de äldre som har utrustning för videosamtal hjälper personalen till vid behov.

Också på Rosengård i Finström ordnas fler aktiviteter och en skärm för videosamtal har införskaffats, uppger äldreomsorgsledare Jana Andersson.

-På Rosengård tycker jag att klienterna tar det med ro, de förstår situationen har kontakt med anhöriga via telefon i första hand, säger hon.

Besöksförbudet på kommunala äldreboenden trädde i kraft den den 26 mars och varar, enligt landskapsregeringens senaste beslut, till och med den 13 maj. Symtomfria anhöriga kan tillåtas att besöka kritiskt sjuka klienter och klienter i terminalvård.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »