Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 januari, 2019 - 10:40
  • En ny vajer ska spännas upp mellan Ängö och Norrboda. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

I dag får Ängösundsfärjan vajer igen

I dag ska Ängösunds linfärja få en ny vajer. Per-Erik G. Cederkvist på landskapsregeringens infrastrukturavdelning säger att färjan trafikerat utan vajer sedan i fredags då färjan nästan kolliderade med fraktfartyget Norrbotten och vajern slets av.

Man har haft personal ombord som är behörig att köra frigående färjor.

- I dag ska den gamla vajern tas bort och så ska en ny monteras. Det ska göras försiktigt så inte Finlandskabeln som går där skadas, säger Cederkvist.

Cederkvist har haft kontakt med entreprenören J&L Shipping som sköter trafiken mellan Ängö och Norrboda. Färjföraren har sagt att han inte observerade Norrbotten då hon kom norrifrån i farleden, och efter att Cederkvist själv besökt platsen under helgen säger han att det är lite knepigt med sikten, särskilt när linfärjan ska lägga ut från Lumparlandssidan vilket den gjorde i samband med fredagens incident.
- Man måste vara väldigt observant, och fartygen som kommer norr eller söderifrån ska i enlighet med skyltning som finns där ge signal med mistluren på en viss bestämd plats, säger Cederkvist.

I morgon har han möte med J&L Shipping för att prata mer om händelsen, som också utreds av gränsbevakningen. Där har man ännu inte hållit några förhör.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »