Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 september, 2020 - 17:33Uppdaterad: måndag, 14 september, 2020 - 19:28

Coronavirus upptäckt i Lotsbroverket

Coronavirusrester har upptäckts i avloppsvatten från Lotsbroverket, det meddelade landskapsläkare Knut Lönnroth på måndagens presskonferens.

Provtagningen gjordes 6-7 september.

Det går inte att säkerställa att den coronasjuka personen befinner sig eller har befunnit sig på Åland eftersom också avloppsvatten från färjor och fritidsbåtar kommer till Lotsbroverket. Det går inte heller att veta exakt när personen smittats då virus kan utsöndras i avföringen flera veckor efter att man insjuknat.

-Det betyder att det kan vara alldeles färskt eller flera veckor tillbaka så har det funnits en person på Åland som har varit infekterad och som vi inte hittat och som inte diagnostiserats. Men det kan också handla om någon på en färja eller någon på en fritidsbåt, säger Knut Lönnroth.

Det går således inte att säkerställa att det finns samhällssmitta på Åland och därför träder inte rekommendationen om användandet av ansiktsmasker i kraft.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »