Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 28 september, 2020 - 17:50Uppdaterad: måndag, 28 september, 2020 - 17:50
  • Tora Woivalin. Foto: Ann-Christine Karlsson, ÅRTV

Coronavarning i app ger inte karantän

De som varit inom två meter från en person som smittats med coronaviruset, får ett pling i telefonen om de har den så kallade coronablinkern nedladdad och den infekterade slagit in en kod i sin app.

Vid landskapsregeringens presskonferens i dag redogjorde smittskyddsläkare Tora Woivalin för vad som gäller när appen larmar.
- Det betyder att du har en förhöjd risk att insjukna i covid-19 och då ska man ringa till coronatelefonen och diskutera vad man ska göra. I praktiken ska man ty sig till en typ av karantän; minimera onödiga kontakter, ha noggrann hygien och hålla avstånd till andra, säger hon.

Däremot, säger Tora Woivalin, är det okej att gå till jobbet även om distansjobb är att föredra.

- Man kan inte sätta den här personen i smittskyddskarantän automatiskt, man kan inte vara hemma i en sådan karantän som ger rätt till dagpenning.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »