Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 januari, 2021 - 19:56Uppdaterad: tisdag, 26 januari, 2021 - 19:59
  • Mycket är ännu oklart när det gäller de nya virusmutationerna men finska regeringen har uppdaterat åtgärdsplanen ifall en stor spridning skulle komma.

Corona-åtgärder i tre nivåer

I riket talar man nu om tre olika nivåer i hanteringen av pandemin, mycket med anledning av den oro som finns över de coronavirusmutationer som uppges spridas snabbare än den ursprungliga varianten av covid-19.

I dag höll social- och hälsovårdsministeriet pressträff för att informera om åtgärderna. Exakt på vilket sätt Åland berörs av de här åtgärderna är ännu oklart.

Nivå ett är den i vilken Finland befinner sig just nu. Den innebär att en del regioner har samhällsspridning. Om de muterade virusvarianterna börjar spridas snabbt eller om ungefär hälften av områdena övergår till fasen för samhällsspridning, träder man in i nivå två. På nivå tre är läget allvarligt, och då kan man ta till de hårdaste metoderna för att bekämpa spridningen. På riksregeringens pressträff i måndags nämndes till och med utegångsförbud som en åtgärd att beakta ifall situationen blir så allvarlig. Enligt Liisa Voipio-Pulkki från social-och hälsovårdsministeriet är det ännu inte skäl att luckra upp några rekommendationer eller restriktioner. Lägesbilden borde klarna under de närmaste veckorna, när man vet mer om hur de muterade virusvarianterna spridit sig i samhället. Nu känner man till 100 fall av muterat virus i Finland. Det verkar inte spridas okontrollerat nu, man har kunnat spåra ursprunget till de kedjor som upptäckts.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »