Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 4 augusti, 2020 - 14:43Uppdaterad: tisdag, 4 augusti, 2020 - 17:00

Corona-appen börjar provanvändas idag

Den corona-app som Institutet för hälsa och välfärd, THL, har tagit fram börjar provanvändas idag, tisdag.

Med hjälp av applikationen ska man snabbare kunna nå personer som exponerats för viruset och att bryta smittkedjorna. Om en användare konstateras vara smittad får han eller hon en kod från hälsovården som ska matas in i applikationen.
Därefter får de användare som den insjuknade har varit i närkontakt med ett meddelande i telefonen om eventuell exponering och anvisningar om att kontakta hälsovården.

- Med testanvändningen vill vi säkerställa att hela denna kedja fungerar. Appen måste vara tydlig, lätt att använda och absolut datasäker för användarna och telefonen måste kunna identifiera närkontakterna på ett tillförlitligt sätt, skriver Aleksi Yrttiaho, direktör för informationstjänsterna vid THL i ett pressmeddelande.

När appen lanseras i september kommer den även finnas tillgänglig för Åland.
- Det kommer vara frivilligt att ladda ner den och det är sagt att ingen av den information som man delar kommer myndigheterna till känna. Det kommer ålänningar och alla andra som vistas i Finland ha möjlighet att ladda ner, sade landskapsläkare Knut Lönnroth under måndagens presskonferens.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »