Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 21 augusti, 2024 - 14:38Uppdaterad: onsdag, 21 augusti, 2024 - 19:06
  • Janne Engblom, vd på Consilia. Foto: Hasse Persson-Bru.

Consilias vd: ”Även den svenska skattegränsen är ett intressant problem att lösa” 

Att lösa den åländska skattegränsproblematiken vid import från Finland är tekniskt enklare än att lösa importen från Sverige.

Det är också här man hittar de största volymerna i den åländska handeln. Det säger Consilias vd Janne Engblom om varför företaget väljer att fokusera på Finland. Igår blev det känt att företaget ska ta fram en demoversion av ett digitalt verktyg som ett tiotal åländska företag ska testa i höst. Consilia har fått gehör för sin idé och verktyget tas fram i samarbete med Ålands landskapsregering, medan företagen väljs ut i samarbete med Ålands näringsliv. Men Engblom utesluter inte att även gränshandeln med Sverige skulle kunna underlättas i framtiden genom digitala lösningar.  

– Den svenska sidan är ett väldigt intressant problem att lösa, säger han. Men det som gör det svårt just nu är att den svenska tullen håller på att byta ut sitt tullsystem.  

Den största utmaningen med demoversionen är enligt Engblom att hitta så många företag som möjligt som kan ha nytta av verktyget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »