Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 16 juli, 2024 - 05:00Uppdaterad: tisdag, 16 juli, 2024 - 10:04
  • Christian Wikström, Jörgen Gustafsson och Camilla Gunell debatterade skärgårdstrafiken.

Christian Wikström kritisk till att Ansgar får alla avtal  

Att ge Ansgar Ab ansvaret för de rutter som EW Finland och Nordic Jetline lämnar kan bli dyrt, menar tidigare infrastrukturminister Christian Wikström (Ob). Hans efterträdare på posten, Camilla Gunell (S), håller inte med: – Det var det absolut bästa vi kunde göra på kort varsel.     

Efter att alla avtal om skärgårdstrafik med rederierna EW Finland och Nordic Jetline sades upp förra veckan, ingick Landskapsregeringen på kort varsel avtal om ersättande trafik med Ansgar Ab. Detta oroar Christian Wikström.  

– Genom att ge alla tillfälliga avtal till en aktör så får det företaget en väldig fördel om trafiken ska upphandlas igen i framtiden. De har koll på allt som rör den åländska skärgårdstrafiken och det kan bli väldigt dyrt, säger Wikström i en debatt i Ålands Radio. 

De övriga debattörerna håller med om att skärgårdstrafiken riskerar att bli dyrare, men ser inte att det fanns andra alternativ. 

– Om Ansgar inte tagit över trafiken hade den stått stilla i dag, säger Jörgen Gustafsson (C). 

Infrastrukturminister Camilla Gunell håller med, och säger att ett trafikstopp varit en katastrof mitt i sommaren. Avtalet med Ansgar beskriver hon som en avvärjningsseger: 

– Det var det absolut bästa vi kunde göra på kort varsel. Man ska komma ihåg att det är en temporär lösning i en force-majeure-situation.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »