Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 28 december, 2018 - 05:41Uppdaterad: fredag, 28 december, 2018 - 17:29
  • Olli-Pekka Lehtonen, chefsläkare på ÅHS. Foto: Malin Lundberg.

Chefsläkaren rekommenderar mässlingsvaccin

Rekommendationen är att 95 procent av befolkningen bör vara vaccinerad mot mässling för att det så kallade flockskyddet ska fungera. Chefsläkaren på Ålands hälso- och sjukvård Olli-Pekka Lehtonen säger att Åland ligger några procentenheter lägre.

- Antagligen händer det inget i dag eller i morgon men sjukdomen finns i Finland, Norden och Europa och när man reser hit och dit så finns en viss smittofara, säger han, och rekommenderar att föräldrar låter vaccinera sina barn.

Klinikchefen på ÅHS primärvård Tora Woivalin säger i ett mail till Ålands radio att THL:s vaccinationsstatistik inte är helt tillförlitlig när det gäller Åland, eftersom det funnits vissa problem med dataöverföringen från ÅHS till THL. Hon upplever att vaccinationstäckningen på Åland är högre än vad siffrorna säger.

Mässling har varit på tapeten i finländsk media den här vintern efter att flera fall av sjukdomen har upptäckts i riket. Ett fall i Larsmo i Österbotten blev mycket omskrivet eftersom många invånare där valt bort mässlingsvaccinet vilket medför att det så kallade flockskyddet är lågt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »