Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 februari, 2019 - 15:11Uppdaterad: onsdag, 13 februari, 2019 - 18:22
  • "Vi måste tänka på patienternas bästa", säger Olli-Pekka Lehtonen. Arkivfoto: Malin Lundberg..

Chefsläkaren om munskydden: Ingen bestraffning

Nu svarar Olli-Pekka Lehtonen, chefsläkare på ÅHS, den personal som känt sig kränkta över kravet att bära munskydd.

- Munskydden är inte perfekta. Den skyddande effekten är betydligt lägre, och det finns fortfarande en smittorisk, men vi måste hålla verksamheten igång.
Lehtonen uppskattar att lite mer än hälften av ÅHS-personalen är vaccinerad mot influensan, och att omplacera de som inte tagit vaccinet från de kritiska områdena är inte realistiskt.
- Det är inte ett generellt beslut från ÅHS, utan det är en bedömning som förmännen för varje klinik gör, om munskydd behövs eller inte, säger Lehtonen.

Att tvånget att bära munskydd skulle vara en form av bestraffning eller markering gentemot ovaccinerad personal bestrider man.
- Det är inte en främmande tanke att det kan ses på det sättet, men vi vill absolut inte göra någon markering. Vi kan inte påverka om man upplever det som kränkande eller inte, men vi måste tänka på patienternas bästa och göra det vi kan i det här läget.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »