Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 3 september, 2024 - 06:09Uppdaterad: tisdag, 3 september, 2024 - 07:34
  • Flera butiker i centrum väntar med att höja priserna. Arkivbild.

Centrumaffärer väntar med att höja priserna – trots momshöjningen

Alla handlare höjer inte priserna på sina varor direkt – trots momshöjningen som trädde i kraft i söndags.  

De affärsinnehavare på Torggatan i Mariehamn som Ålands Radio har talat med kommer att höja priserna först när nästa leverans av varor kommer in. På så sätt slapp de märka om alla produkter i helgen. 

Men det betyder också att många tar en ekonomisk smäll på sig själva tills vidare - för momshöjningen på 1,5 procentenheter ska ändå betalas in till staten. 

– Vi förlorar ju på det, men det sparar arbetstid för vi har jättemånga artiklar. Det tar en stund att gå igenom hela sortimentet, säger Elin Fällman-Eriksson, vd på Lisco bokhandel. 

För just böcker höjs momsen först vid årsskiftet och då blir det merarbete för bokhandlarna. 

Det har också väckts en viss oro i samhället kring att affärsinnehavare och tjänsteleverantörer i och med momshöjningen ser en chans att höja priserna lite extra, men det är inget de handlare Ålands Radio talat med kan bekräfta. 

Eva Karlsson som äger Cityblommor påminner ändå om att momshöjningen är en kostsam affär också för företagarna och att det i slutändan är alla som betalar för den. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »