Publicerad: torsdag, 5 december, 2019 - 15:19Uppdaterad: torsdag, 5 december, 2019 - 17:06

Centerveteraner om regeringskrisen: Brett missnöje eller ”paybacktime”?

-Det är en stark åtgärd och det måste finnas ett bredare missnöje i grunden, säger talman och Roger Nordlund (C ) om regeringskrisen i Helsingfors.

Han har haft mycket kontakt med rikspolitiker genom åren och även med Centern i riket. Även om poststrejken är grunden officiellt måste det finnas något mera annars skulle man inte gjort så här menar han. Roger Nordlund säger att det verkar finnas missnöje bland de andra ministrarna hur regeringsarbetet skötts. Harry Jansson (C ) har både i sin tidigare roll som tjänsteman och nu som politiker förhandlat med rikets representanter de senaste åren. Han ser regeringskrisen som ett resultat av många olika faktorer där en är att statsminister Antti Rinne (S) inte lyckades hantera postkonflikten.
-Den finska Centern har utnyttjat det politiska tomrum som uppstod, säger han.

Harry Jansson ser också en bakomliggande hämnd för att Anneli Jäätteenmäki (C ) tvingades avgå efter två månader på statsministerposten 2003. Partiordförande Veronica Thörnroos (C ) har tidigare meddelat att hon inte vill uttala sig om Centern i rikets agerande.