• Centerns Runar Karlsson kritiserade både landskapsregeringen och stadspolitiker i lagtinget idag. Arkivfoto: Malin Lundberg
Runar Karlsson, centern, och Carina Aaltonen, socialdemorkat debatterade kommunreformen
Publicerad: måndag, 12 november, 2018 - 17:13

Centerpolitker beskyller stadspolitiker för att gynna sin egen kommun

Nu vill landskapsregeringen behandla landsbygden och skärgården som Helsingfors behandlar självstyrelsen. Det sade Runar Karlsson (C) när debatten om kommunreformen fortsatte i lagtinget i dag. Han beskyllde också Mariehamns-politikerna för att gynna sin egen kommun.

-Man vill gärna att de andra ska slås ihop, men själv sitter man i orört bo, sade han.

Runar Karlsson föreslog istället mindre kommunstrukturförändringar, att om två kommuner vill gå ihop kan de genomföra en folkomröstning för att se om det finns intresse. Carina Aaltonen (S) svarade att det inte fungerat med frivillighet.

-Vi har provat det frivilliga och det går inte. Från regeringspartierna gör vi detta för att vi måste och för att vi inte vill att det ska vara någon större skillnad på den service man får, sade hon.
Runar Karlsson anser att servicen eller pengarna inte är ett problem för kommunerna.

-Det kan också vara likabehandling att man har nära till sin skola. Det kommer antagligen bli mycket längre för många. Enligt mig är det ingen likabehandling.

Fler Nyheter

Inte jäv vid beslut om pengar till biogasanläggning

Landskapsregeringen anser inte att det var frågan om jäv då landskapet beviljade Svinryggens deponi och inte Ålandskomposten investeringsstöd för uppförande av en biogasanläggning.

Viruset ännu inget problem för Viking Lines nybygge

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Åbo Underrättelser publicerade idag en artikel där de varnade för att coronaviruset kan leda till att Viking Lines nya fartyg, som byggs i Kina, försenas. Enligt artikeln är varvsstaden Xiamen en spökstad.

Nordlund minister först till sommaren

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Roger Nordlund (C) har fått en planerad knäoperation framskjuten. Det gör att han kliver på finansministerposten först tidigast till sommaren i stället för i början på mars som det ursprungligen var tänkt.

Sjömän och sjukskötare ställer diagnoser på virtuella patienter

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland är först i Finland med att köpa in simuleringsprogrammet Body Interact som ska hjälpa studerande och sjöpersonal att ställa rätt diagnos på virtuella patienter.

Vårjakten avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande

Jaktförvaltare Robin Juslin intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell:
Frågan om vårfågeljakten på guding avgörs i EU-domstolen utan muntligt hörande och utan att generaladvokaten ger förslag till avgörande. Det meddelar landskapsregeringen i ett pressmeddelande.

Visit Åland beviljas 1,1 miljoner

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapet beviljar ett fortsatt verksamhetsstöd till visit Åland på 1,1 miljoner euro.

Ålcom fortsätter satsa på TV i riket

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Ålcom levererar nu TV till 160 000 nya kunder i Riket.

1875 brott begicks på Åland 2018

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Under 2018 anmäldes 1875 brott på Åland. Det visar nya siffror ifrån Ålands statistik- och utredningsbyrå, ÅSUB, som för första gången publicerar en statistiknyhet om brott på Åland.

PAF beviljas tillstånd för Paf Låttå

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Landskapsregeringen beviljar Ålands Penningautomatförening tillstånd att anordna lotteriet Paf Låttå.