Publicerad: måndag, 12 november, 2018 - 17:13
  • Centerns Runar Karlsson kritiserade både landskapsregeringen och stadspolitiker i lagtinget idag. Arkivfoto: Malin Lundberg

Centerpolitker beskyller stadspolitiker för att gynna sin egen kommun

Nu vill landskapsregeringen behandla landsbygden och skärgården som Helsingfors behandlar självstyrelsen. Det sade Runar Karlsson (C) när debatten om kommunreformen fortsatte i lagtinget i dag. Han beskyllde också Mariehamns-politikerna för att gynna sin egen kommun.

-Man vill gärna att de andra ska slås ihop, men själv sitter man i orört bo, sade han.

Runar Karlsson föreslog istället mindre kommunstrukturförändringar, att om två kommuner vill gå ihop kan de genomföra en folkomröstning för att se om det finns intresse. Carina Aaltonen (S) svarade att det inte fungerat med frivillighet.

-Vi har provat det frivilliga och det går inte. Från regeringspartierna gör vi detta för att vi måste och för att vi inte vill att det ska vara någon större skillnad på den service man får, sade hon.
Runar Karlsson anser att servicen eller pengarna inte är ett problem för kommunerna.

-Det kan också vara likabehandling att man har nära till sin skola. Det kommer antagligen bli mycket längre för många. Enligt mig är det ingen likabehandling.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »