Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 5 juni, 2017 - 16:55
  • Det nya landskapsandelssystemet presenterades i lagtinget av finansminister Mats Perämaa (L). Foto: Ulf Weman

Centern emot föreslagen besparing

Det nya systemet för landskapsandelarna som landskapsregeringen lagt fram är bra. Det sa centerns Roger Nordlund, när lagtinget debatterade förslaget första gången i dag.

Men Roger Nordlund, finansminister i förra regeringen som startade arbetet med ett nytt system, är starkt emot att andelarna totalt skärs ner med tre miljoner nästa år och ytterligare med en miljon från år 2019.

Varför skall det sparas in på de mjuka värdena, omsorg och skola, undrade partikamraten Runar Karlsson. Han tycker att landskapets ekonomi är så bra att det inte behöver sparas in på pengarna till kommunerna. Hans partiordföranden Jörgen Pettersson lyfte fram konsekvenserna för jämställdheten i debatt med liberalernas Ingrid Johansson.

-Är det inte ett problem när 77 procent av de kommunalt anställda är kvinnor, undrade Pettersson.

- Är man feminist jobbar man för lika lön, heltidsarbete och möjlighet till karriärssteg, inte att cementera kvinnor i lågavlönade kommunala jobb, svarade Ingrid Johansson, som också påpekade att det är brist på kunnig personal inom den sociala sektorn.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »