• Både CDons VD och styrelseledamot vittnade när rättegången idag fortsatte. Foto: Malin Lundberg, ÅRTV
Peter Grönholm berättar om tisdagens rättegång
Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Publicerad: tisdag, 21 januari, 2020 - 15:40, uppdaterad: tisdag, 21 januari, 2020 - 19:00

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Mikael Olanders vittnesframträdande gick ut på att påtala den kontakt företaget hade med tull, skatteverk och egna samt oberoende experter för att säkra att den handel som bedrevs höll sig inom lagens råmärken. Daniel Eriksson beskrev hur arbetet gick till rent praktiskt på Åland och hur de olika transportkedjorna fungerade. Han sa att så kallad förädling av produkten gjordes på Åland trots att detta inte var nödvändigt för verksamheten samt att den handel som bedrivits klassats som skattegränshandel.

Det var en märkbart rörd Daniel Eriksson som i slutet av sitt vittnesmål förklarade för rätten den press åtalet utsatt honom för samt de yrkesmässiga och sociala konsekvenser det fått.

Fler Nyheter

Färjor körde förbi Långnäs

Det var för blåsigt i natt vid 01-tiden för att färjorna skulle kunna angöra i Långnäs.

"Finbydiket är en miljökatastrof"

Brage Wilhelms
I går presenterade föreningen Rädda Lumparn en rapport om Finbydiket i Sund.

Inget utrymme för fler villkorliga domar

Nyhetsnotisen i ljudformat
Tingsrätten avhandlade på torsdagen ett åtal om grov rattfylla där en man, enligt åklagaren, kört sambons bil från en privatbostad i Saltvik till sitt hem i Sund med en alkoholhalt på 2,03 promille i utandningsluften.

Böter för att inte ha stannat

Polisen har under natten delgivit två bötesförelägganden för trafikbrott.

Landslagsmeriterad ytterback klar för IFK Mariehamn

Den landslagsmeriterade Mikko Sumusalo är klar för IFK Mariehamn inför säsongen 2020. Det meddelar klubbdirektör Peter Mattsson idag i ett pressmeddelande.

Tiina Björklund ny jubileumschef

Det blir Tiina Björklund som tar över taktpinnen inför Ålands 100-årsfirande.

Rattfull Mariehamn-Långnäs tur och retur

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
En kvinna har dömts i Tingsrätten för ett fall av rattfylleri. Kvinnan har i oktober i fjol kört från Mariehamn till Långnäs och tillbaka med en blodalkoholhalt på 0,74 promille.

Polisen: Skolskjutningshot var menat som skämt

Kommissarie Tommy Thörnroos:
Polisen meddelar idag att det hot som skolskjutning som riktades mot Godby högstadium var menat att vara ett skämt. Den 11 februari anmäldes till polisen att någon hade skrivit en hotfull text på flera platser i Godby högstadieskola.

Mikaela Nyman kandidat till Nordiska Rådets litteraturpris

Hör nyhetsnotisen i ljudformat:
Mikaela Nyman är Ålands kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2020. Det meddelar Gustaf Widén från Ålands litteraturnämnd i ett pressmeddelande under eftermiddagen.