Publicerad: tisdag, 21 januari, 2020 - 15:40Uppdaterad: tisdag, 21 januari, 2020 - 19:00
  • Både CDons VD och styrelseledamot vittnade när rättegången idag fortsatte. Foto: Malin Lundberg, ÅRTV

Cdon-rättegången: Vd och styrelseledamot vittnade

Rättegången i den så kallade Cdon-härvan fortsatte idag med vittnesförhör av Mikael Olander som var vd för Cdon fram till november 2011 och Daniel Eriksson vd för Pectus och styrelseledamot för Cdon Alandia.

Mikael Olanders vittnesframträdande gick ut på att påtala den kontakt företaget hade med tull, skatteverk och egna samt oberoende experter för att säkra att den handel som bedrevs höll sig inom lagens råmärken. Daniel Eriksson beskrev hur arbetet gick till rent praktiskt på Åland och hur de olika transportkedjorna fungerade. Han sa att så kallad förädling av produkten gjordes på Åland trots att detta inte var nödvändigt för verksamheten samt att den handel som bedrivits klassats som skattegränshandel.

Det var en märkbart rörd Daniel Eriksson som i slutet av sitt vittnesmål förklarade för rätten den press åtalet utsatt honom för samt de yrkesmässiga och sociala konsekvenser det fått.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »