Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 december, 2021 - 05:53Uppdaterad: fredag, 3 december, 2021 - 17:10

Cdon-försvaret: ”Inga nya bevis har lagts fram”

Vilka nya bevis har åklagaren och skatteförvaltningen som kan få Åbo hovrätt att ändra Ålands tingsrätts dom i det så kallade Cdon-fallet? Den frågan ställdes flera gånger när de juridiska ombuden för de fyra svarande höll sina slutpläderingar i går, torsdag.

Försvaret framförde att den omtaladeVandarutten, där varor från Sverige skickats med flyg till Helsingfors Vanda och sedan via Åland till mottagare i riket, hade ingått i verksamheten redan 2008. Därför var det inte ny bevisning för den nu aktuella tidsperioden 2011. Tullen hade också hela tiden sagt att det handlar om skattegränshandel. De fyra svarandena var enbart anställda, som saknade vinning baserat på bolagets resultat hävdade försvaret. Och det var Åland Post som valde hur man skulle transportera varorna till Åland. Vid etableringen av Cdon Alandia sökte man inget förhandsbesked från skattemyndigheterna eftersom det handlade om en etablerad verksamhet på Åland, med näthandel över skattegränsen. Försvaret sade också att den relevanta myndigheten för skattegränshandel är Tullen och Tullen hade gett klartecken. Dom i ärendet faller senast den 31 mars 2022.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »