Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2023 - 17:30Uppdaterad: torsdag, 16 november, 2023 - 17:30
  • Veritas vd Carl Haglund. Foto: Johan Ågren.

Carl Haglund: Åländska pensionspengar bör kunna placeras på samma villkor som finländska

Nästan alla ålänningar, både i privat och i offentlig sektor, är i dag pensionsförsäkrade i Veritas.

I riket är de offentliganställda däremot pensionsförsäkrade i Keva som enligt gällande regelverket har möjlighet att placera en större andel av pensionspengarna i aktier, vilket på lång sikt antas ge större avkastning.  

Detta vill Carl Haglund, vd för Veritas, ändra på. I en intervju med Ålands Radio betonar han att finländska pensionssystemet fungerar bra. Det finns utmaningarna på grund av den låga nativiteten, men Haglund säger ändå att pratet om att unga och medelålders människor behöver förbereda sig på en mager ålderdom är obefogat.  

Däremot hoppas han den pensionsreform som regeringen och arbetsmarknadsparterna arbetar med kan anpassa pensionssystemet till de demografiska förändringar som sker - samt att Veritas och andra privata pensionsförsäkringsbolag får jämlika möjligheter att placera en större andel av sina medel i aktier. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »