Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 mars, 2018 - 13:21Uppdaterad: onsdag, 14 mars, 2018 - 17:20
  • Medimars vd Mathias Grunér och Ålands cancerförenings ordförande Gun-Mari Lindholm. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.

Cancerföreningen erbjuder kostnadsfri PSA-provtagning

Ålands cancerförening erbjuder nu åländska män födda mellan 1943-1968 frivillig PSA-provtagning i kombination med besök till läkare eller urolog.

Det här görs för att diagnosticera prostatacancer och säkerställa ett lämpligt omhändertagande. Det är ett femårigt projekt där Medimar står för det praktiska. Kostnaderna står Ålands cancerförening för så provtagningen är kostnadsfri för männen.

- Det här är ett projekt vi arbetat med länge och äntligen är vi i mål. Det är möjligt tack vare de donationer vi får in, säger Gun-Mari Lindholm som är ordförande för Ålands cancerförening.

Det är inte frågan om screening eftersom provtagningen är frivillig.

- Vi förlitar oss inte enbart på PSA-provet utan männen får träffa en läkare där det görs en undersökning av prostatan, säger Mathias Grunér, vd för Medimar.

Det handlar om totalt två besök där det först är ett drop-in-besök på Medimar då blodprov tas och sedan ett uppföljande läkarbesök för undersökning. Drop-in-besöken sker på Medimar måndagar klockan 10-19 och tisdag-torsdag kl 10-14 med start den tredje april.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »