Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 april, 2024 - 05:55Uppdaterad: torsdag, 11 april, 2024 - 08:24

Camilla Gunell: Vindkraftsdebatten präglas av desinformation

Autokratier med intressen i fossil energi kan stå bakom den desinformation som präglar den åländska vindkraftsdebatten. Det menar både den nuvarande och den tidigare ministern med ansvar för havsbaserad vindkraft. 

Det var då lagtinget höll remissdebatt om självstyrelsepolitiska frågor på onsdagen som infrastrukturminister Camilla Gunell (S) passade på att lyfta frågan om desinformation och vindkraft i ett replikskifte med Hållbart initiativs Alfons Röblom

Enligt Gunell ger sökmotorer mer desinformation än riktig information då man söker på “vindkraft”. Hon frågade retoriskt ifall det är autokratier med intressen i fossil energi som ligger bakom problem. Röblom instämde och beklagade att genuin oro för miljövärden verkar drunkna i desinformationen. 
– Det är det vi ser utspela sig här på Åland. Det är en stark polarisering kring de här frågorna, och det är väldigt svårt att tränga igenom med fakta när surret med felaktig information är så högt, sade Gunell. 

Gunell är den minister i landskapsregeringen som ansvarar för att driva frågan om havsbaserad vindkraft framåt. Röblom hade samma roll under sin period som minister i den förra regeringen.

Ett litet mothugg fick duon av Obunden samlings Stellan Egeland
– Kan det inte tänkas att det finns desinformation från andra sidan också, från de som tjänar enorma pengar på förnyelsebar energi? 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »