Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 7 april, 2024 - 21:00Uppdaterad: söndag, 7 april, 2024 - 21:27

Cambio sade upp avtalet med Färöarna – nu upphandlas nytt system 

Det förvånar Steinar Eirikstoft, vd på Färöarnas centralsjukhus att Åland nu överväger att ingå avtal om systemet Cosmic med Cambio.  

På Färöarna har man sedan 2006 haft avtal med den för Åland tilltänkta leverantören av VIS-system, Cambio. Men redan 2021 sade Cambio upp sitt avtal med Färöarna, Grönland och danska försvaret, med motiveringen att man ville satsa mera på den lokala marknaden i Sverige.

Steinar Eirikstofts gissning är ändå att avtalet sades upp efter att Cambio förlorat en viktig upphandling i Danmark år 2018.

Därför förvånar det honom att Åland nu överväger att ingå avtal om systemet Cosmic med Cambio.  

– Min gissning är att vi på Färöarna är för små för dem, men det är bara en gissning, säger han. 

Den prisbild på totalt 85 miljoner euro över loppet av 18 år som Cosmic kommer att kosta Åland tycker Eirikstoft att låter i överkant. 

– Vi står själva nu inför en ny, mycket dyr upphandling, men vi har budgeterat för mycket mindre än så, säger Eirikstoft till Ålands Radio. Han tillägger ändå att han inte vet vad Färöarnas slutpris landar på eftersom upphandlingen inte är klar ännu.  

Relationen med Cambio har Eirikstoft inget att anmärka på, men den version av själva systemet Cosmic som Färöarna använt sig av beskriver han som både utdaterat och svårt att använda.

Hälsovårdsdirektör Jeanette Pajunen säger till Ålands Radio att det är den nya versionen av Cambio, som Sussaregionerna i Sverige också tar i bruk, som ska landa på Åland. 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »