Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 17 juni, 2023 - 11:02Uppdaterad: lördag, 17 juni, 2023 - 11:02
  • Den nuvarande terminalen i Långnäs hamn. Arkivbild.

Byggstart för terminalen i Långnäs fördröjs efter besvär: "Synd att utvecklingen fördröjs", säger vd.

Ben Lundqvist, vd för Lundqvist Rederierna och tidigare styrelseordförande för Viking Line, har lämnat in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol angående bygget av en ny passagerarterminal i Långnäs. 

Det är byggnads- och miljönämnden i Lemland och Lumparland som beviljat Långnäs hamn bygglov för en passagerarterminal på drygt 500 kvadratmeter och med en höjd på 17 meter. 

- Vi hade tänkt skicka ut anbudshandlingarna efter semestrarna, men nu får vi vänta med det, säger Ronny Eriksson, vd för Långnäs hamn.  

Han menar att verksamheten i hamnen inte påverkas i någon större utsträckning, men vad det får för betydelse för Finnlines tilltänkta verksamhet är oklart. Däremot tycker Ronny Eriksson det är synd att utvecklingen av hamnen fördröjs, både med tanke på Lumparland som randkommun som behöver utveckling och att byggbranschen gärna vill ha arbete. 

Ben Lundqvist skriver i besväret att bygglovet är i strid med aktuell detaljplan och anser därför att det ska förkastas. Om bygglovet trots besväret bifalls anser Lundqvist att detaljplanen behöver ändras och verkställas innan byggnationen kan inledas och att det görs en ny konsekvensutredning.  

I besväret framhålls att den tilltänkta terminalbyggnaden och dess höjd skulle uppenbart störa landskapsbilden. Dessutom skulle den nya terminalen innebära en expanderad hamnverksamhet, vilket Lundqvist anser påverkar närboende till hamnen och bör utredas. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »