Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 17 april, 2023 - 07:10Uppdaterad: tisdag, 18 april, 2023 - 13:06

Bygglin på Ålandsbesök: Goda chanser för ny självstyrelselag, trots pressad tidtabell

Nu har de första stegen tagits inför det senaste försöket till revidering av självstyrelselagen. Arbetsgruppens ordförande, justitierådet Gustav Bygglin besökte i fredags Åland för att träffa självstyrelseutskottets medlemmar, samt representanter för Landskapsregeringen. 

–Det har varit enbart positivt. Framför allt har det varit intressant att träffa ledarna i landskapet och se bakgrunden till det hela och vad det ännu finns kvar att göra. 

Redan i juni ska ett förslag på de delar av självstyrelselagen som inte går ihop med rikslagstiftningen om välfärdsområdena vara klart – och efter det ska man inom årets lopp ta fram ett förslag för resten av självstyrelselagen.  

–Det känns ganska tidigt, det är ju inte någon liten fråga men å andra sidan om det står i vårt mandat att vi ska få undan det till slutet av juni så då måste vi försöka göra det. 

Uppdatering 18.4. kl.13:05: Passusen "Efter det ska man inom årets lopp revidera resten av självstyrelselagen" har förtydligats. Arbetsgruppen ska enbart ta fram ett förslag, mandatet till revidering måste fås av kommande regering.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »