Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 15 september, 2022 - 15:20
  • Oppositionen har lämnat in 20 budgetmotioner.

Budgetmotioner om att lätta på ekonomisk börda

Oppositionen har lämnat in totalt 20 motioner till landskapsregeringens tredje tilläggsbudget som presenterades förra veckan.

Motionerna berör bland annat energi och solcellsstöd, det höga prisläget och olika metoder för att hjälpa medborgarna i samband med det.

Socialdemokraterna vill att landskapsregeringen under hösten ska presentera ett upplägg för alla de riktade åtgärder som genomförs för att hjälpa de åländska hushållen att klara prisökningen på livsmedel, drivmedel och energi.

Både Åländsk demokrati och Socialdemokraterna föreslår att stödet på 750.000 euro som regeringen aviserar för installation av solceller upphör. Detta eftersom det nu är en marknad som klarar sig utan subventioner.

Socialdemokraterna förespråkar att Åland borde stöda barnfamiljerna i ekonomiskt tuffa tider på samma sätt som man gör i riket och betala ut ett extra barnbidrag i december.

Liberalerna vill att landskapsregeringen återkommer i budget 2023 med ett förslag kring ett skatteavdrag som möter upp flera av dagens ”plånboksfrågor” och samtidigt ger en långsiktig förstärkning av den gemensamma skattebasen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »