Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 juni, 2022 - 07:10Uppdaterad: måndag, 20 juni, 2022 - 07:18
  • Östersjöns problem med övergödning erkändes av BSPC. Foto Niklas Grönholm

BSPC erkände övergödningen

Den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC) har nu på den åländska delegationens förslag valt att erkänna att övergödningen är en av Östersjöns utmaningar.

BSPC höll möte förra veckan och i samband med det antogs en resolution där ålänningarnas förslag om minskade näringsutsläpp omfattades. BSPC erkänner nu att aktiviteter så som jordbruk och industrialisering i Östersjöns avrinningsområde har orsakat en stor ökning av kväve- och fosforinflödet under de senaste 150 åren. BSPC understryker vikten av att fortsätta arbetet med att minska utsläpp av kväve och fosfor i Östersjön. BSPC påminner om att en ökande vattentemperatur också ökar övergödningens effekter. Wille Valve (MSÅ) ingick i Ålands delegation och i ett pressmeddelande skriver han att det inte hade stått något alls om övergödning i Östersjöresolutionen om Åland inte kommit med sitt förslag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »