Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 maj, 2023 - 22:00Uppdaterad: fredag, 12 maj, 2023 - 09:24
  • Till höstens val är det första gången ålänningar kan förtidsrösta utanför Åland.
  • Rättssakkunnig Rasmus Lindqvist och rättssakkunnig Max Andersson.

I Bryssel, Vasa eller Örebro – i höst kan ålänningar förtidsrösta på olika orter utanför landskapet

I höstens lagtings- och kommunalval kommer ålänningarna för första gången att kunna förtidsrösta på ett antal orter utanför Åland.  

Inför förra valet ville landskapsregeringen införa internetröstning, ett försök som i sista stund blåstes av på grund av bristande säkerhet. Möjligheten att förtidsrösta är ett nytt tillvägagångssätt att försöka förbättra tillgängligheten och öka valdeltagandet.  
– Vi har en utmaning med att vi har fler röstberättigade som är bosatta utanför Åland än vad till exempel Sverige och Finland har i sina val. Det är viktigt att få upp valdeltagandet i den här gruppen, för det är väldigt lågt för tillfället, säger Rasmus Lindqvist, rättssakkunnig på landskapsregeringen.  

Bryssel, Köpenhamn, Helsingfors, Vasa, Åbo, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Örebro är de orter där det blir möjligt att förtidsrösta. Förtidsröstningen äger rum mellan den 30 september och 5 oktober men vilka datum och tider då lokalerna är öppna skiljer sig åt mellan orterna.  
– Vi kommer inte vid ett enda av de här ställena ordna röstning varje dag under den här perioden. På vissa ställen är det bara en dag, säger Rasmus Lindqvist.  

Möjligheten att brevrösta finns fortsättningsvis kvar och förtidsrösningshandlingar kan beställas från och med den 15 juli.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »