• Linda Jensen från Sverige föreläser på Åland idag. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
Linda Jensen och Marika Österlund-Jansson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Linda Jensen och Marika Österlund-Jansson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell (lång version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 25 oktober, 2018 - 11:34, uppdaterad: torsdag, 25 oktober, 2018 - 17:17

Bristfällig utbildning om neuropsykiatriska funktionsstörningar

Undersökningar visar att svenska pedagoger känner att de inte får kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som exempelvis autism och ADHD, inom utbildningen. Det säger beteendevetare Linda Jensen från Sverige som föreläser för lärare och dagispersonal i dag på Åland

 I en undersökning som Karolinska institutet gjort svarar fyra av fem pedagoger att de upplever att de inte får kunskapen från lärarhögskolorna.

- Ofta ser huvudbehoven lika ut, även om de individuellt kan variera stort för de här barnen. Men att anpassa den fysiska miljön, ge navigeringsstöd som tex bilder och skriftligt stöd och ibland en assistentresurs, samt ge energivård som kan betyda att få ta en paus och vila sinnena, är några av de huvudmetoder som finns för att hjälpa, säger Linda Jensen.
Marika Österlund-Jansson i Ålands autismspektrumförening säger att kunskapen i åländska dagis och skolor varierar.

-Det finns mycket vilja, men det finns fortfarande mycket att jobba med och lära sig. Österlund-Jansson säger ändå att det inte bara gäller skolan, utan även föräldrar behöver lära sig mera.

Fler Nyheter

Singelolycka i Sund

Vid 16-tiden i dag skedde en singelolycka i Bomarsund. Bilen körde av vägen och krockade med ett träd.

Åländsk man i bedrägerihärva

Felix Quarnström rapporterar från Åbo
I dag inleddes rättegången där en åländsk man står åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för två fall av grov penningtvätt. Mannen blev häktad i sin frånvaro då han inte dök upp till rättegångens inbokade förhandling som hölls i augusti. Mannen befann sig då utomlands.

Olivia Mattsson återvänder till ÅU

Nyhetsnotisen i ljudformat
Olivia Mattsson kommer hem till Åland United för säsongen 2020. Redan 2016 debuterade Pargas IF produkten, via IFK Mariehamn för Åland United i Damernas Liga.

"Måste bygga förtroende internt"

Riksdagsledamot Mats Löfström
Sanna Marin (SDP) blir en bra statsminister säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström. Att hon tidigare sagt nej till obligatorisk svenska i skolan är inget man på Åland behöver oroa sig för.

Häggblom fortsätter leda Ob

Under lördagens höstmöte återvaldes Bert Häggblom som partiordförande för Obunden samling. Marcus Måtar valdes till vice ordförande.

Inget beslut om Måtar

Nyhetsnotisen i ljudformat
Lagtingets talmanskonferens hann inte fatta beslut i dag om man vidtar åtgärder mot lagtingsledamoten Marcus Måtar (Ob) med anledning av domen för grovt ocker.

Regeringsprogrammet presenteras i morgon

Nyhetsnotisen i ljudformat
I morgon, tisdag, klockan 13 väljer lagtinget nytt lantråd och därmed också ny landskapsregering för Åland.

IFK har en ny fystränare

Nyhetsnotisen i ljudformat
IFK Mariehamn har skrivit avtal med Nils Lindgren att bli assisterande tränare med inriktning på fysdelen, så Lindgren ersätter den tidigare fys- och rehabtränaren Kristoffer Weckström.

Kulmuni föreslås bli finansminister

Nyhetsnotisen i ljudformat
Centerns partiledare Katri Kulmuni föreslås bli ny finansminister, det meddelades från Centern i riket i dag.