• Linda Jensen från Sverige föreläser på Åland idag. Foto: Eva Ringbom-Fonsell
Linda Jensen och Marika Österlund-Jansson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Linda Jensen och Marika Österlund-Jansson intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell (lång version från Åland idag)
Publicerad: torsdag, 25 oktober, 2018 - 11:34, uppdaterad: torsdag, 25 oktober, 2018 - 17:17

Bristfällig utbildning om neuropsykiatriska funktionsstörningar

Undersökningar visar att svenska pedagoger känner att de inte får kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som exempelvis autism och ADHD, inom utbildningen. Det säger beteendevetare Linda Jensen från Sverige som föreläser för lärare och dagispersonal i dag på Åland

 I en undersökning som Karolinska institutet gjort svarar fyra av fem pedagoger att de upplever att de inte får kunskapen från lärarhögskolorna.

- Ofta ser huvudbehoven lika ut, även om de individuellt kan variera stort för de här barnen. Men att anpassa den fysiska miljön, ge navigeringsstöd som tex bilder och skriftligt stöd och ibland en assistentresurs, samt ge energivård som kan betyda att få ta en paus och vila sinnena, är några av de huvudmetoder som finns för att hjälpa, säger Linda Jensen.
Marika Österlund-Jansson i Ålands autismspektrumförening säger att kunskapen i åländska dagis och skolor varierar.

-Det finns mycket vilja, men det finns fortfarande mycket att jobba med och lära sig. Österlund-Jansson säger ändå att det inte bara gäller skolan, utan även föräldrar behöver lära sig mera.

Fler Nyheter

IFK förlorade i Vasa

En besviken Peter Lundberg:
Det blev förlust med 1-2 för IFK Mariehamn när dom besökte seriejumbon VPS.

Vård kan bli dyrt för skärgårdskommuner

Lis Karlsson, socialsekreterare på Föglö
Att ha en patient på ÅHS kan kosta en kommun runt 1.000 euro per dygn. I de fall där möjligheten att ge någon den vård som behövs inte finns i kommunen kan kostnaderna för specialvård och boende snabbt bli en trängande faktor.

MLK:s herrar blev trea

MLK:s herrar slutade på tredje plats i tennisens division 2 utomhus efter att dom spelade oavgjort 2-2 i den sista matchen mot ESTE82 i helgen.

Skatter höjs och klumpsumman ökar

Riksdagsledamot Mats Löfström
Bensin- och tobaksskatten höjs, de lägsta pensionerna höjs och klumpsumman ökar med drygt 4,1 miljoner euro i det budgetförslag som landets finansministerium presenterade i fredags.

"Förhastat beslut om ny färja"

Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson
Att upphandla elfärjan var ett förhastat beslut som inte kommer att innebära ökad tillgänglighet för skärgårdsborna. Det menar Föglö kommunpolitikerna Stig Fellman och Gun-Britt Gullbrandsson, som tillhör valmansföreningen Föglölistan.

IFK möter VPS

Ikväll ska IFK Mariehamn möta seriejumbon VPS i Vasa i fotbollsligan och matchen börjar 18.30.

Rättegång om penningtvätt utan misstänkt

Huvudförhandlingarna mot den åländske man som står åtalad för grov penningtvätt i Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo inleds i brådskande ordning så fort mannen är gripen och förd till Åbo uppger man från tingsrätten.

Salmén och Lindholm vann KM

När Eckerö golf höll klubbmästerskap i helgen så var det Anna-Karin Salmén och Johan Lindholm som stod som segrare i respektive klasser.

Holmström 34:a i Alliansloppet

Isac Holmström kom på 34:e plats i Alliansloppet i Trollhättan som är en tävling på rullskidor över 48 km.