Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 oktober, 2018 - 11:34Uppdaterad: torsdag, 25 oktober, 2018 - 17:17
  • Linda Jensen från Sverige föreläser på Åland idag. Foto: Eva Ringbom-Fonsell

Bristfällig utbildning om neuropsykiatriska funktionsstörningar

Undersökningar visar att svenska pedagoger känner att de inte får kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som exempelvis autism och ADHD, inom utbildningen. Det säger beteendevetare Linda Jensen från Sverige som föreläser för lärare och dagispersonal i dag på Åland

 I en undersökning som Karolinska institutet gjort svarar fyra av fem pedagoger att de upplever att de inte får kunskapen från lärarhögskolorna.

- Ofta ser huvudbehoven lika ut, även om de individuellt kan variera stort för de här barnen. Men att anpassa den fysiska miljön, ge navigeringsstöd som tex bilder och skriftligt stöd och ibland en assistentresurs, samt ge energivård som kan betyda att få ta en paus och vila sinnena, är några av de huvudmetoder som finns för att hjälpa, säger Linda Jensen.
Marika Österlund-Jansson i Ålands autismspektrumförening säger att kunskapen i åländska dagis och skolor varierar.

-Det finns mycket vilja, men det finns fortfarande mycket att jobba med och lära sig. Österlund-Jansson säger ändå att det inte bara gäller skolan, utan även föräldrar behöver lära sig mera.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »