• Lucas Bohman och Andreas Beckman, foto: Nina Smeds
Andreas Beckman och Lucas Boman:
Publicerad: onsdag, 15 maj, 2019 - 16:13

Bristfällig kontroll av bokföring hos småföretag

Småföretag borde bli bättre på att kontrollera bokföringen när den sköts externt. Den slutsatsen drar Andreas Beckman och Lucas Boman i sitt examensarbete som presenterades idag vid Högskolan på Åland.

-Företagen har en bristfällig bild av sin bokföringen, men att relationen till bokföraren är god, säger Lucas Boman.

I studien undersöktes varför småföretag med färre än tio anställda valde att sköta bokföringen externt.

-Den främsta orsaken var kunskaps- och tidsbrist, de vill fokusera på sin kärnverksamhet, säger Andreas Beckman.

Åtta småföretag och ett bokföringsföretag deltog i studien. Kontrollen av bokföringen är bristfällig enligt Lucas Boman, även om den finns i viss mån.

-En del stämde av att det gick in mer än ut från kontot, säger han.
Företagen kände ingen oro för förskingring eller hade ändrat sin kontroll av bokföringen på grund av de förskringringsbrott som uppdagats under de senaste åren, utan litade på sin bokförare.

 

Fler Nyheter

Åda ska inte favoriseras i stöd för it-samordning

Ur lagtingsdebatten med Axel Jonsson (ÅF) och Petri Carlsson (MSÅ)
Åda ska inte favoriseras i det förslag till it-samarbetsstöd som landskapet planerar för kommunerna. Det sade Axel Jonsson (ÅF) i lagtinget idag.

Polisen ber om ursäkt för resursbrist

Polisens onsdag var bråd med bland annat trafikolyckor och hantering av gripna, och nu ber man om ursäkt i ett pressmeddelande.

Vraket Irma har hittats efter 50 år

Det sjunkna skeppet m/s Irma som försvann i åländska vatten år 1968 har hittats. Hon ligger på 43 meters djup cirka 23 sjömil (drygt 40 kilometer) på norra Ålands hav, närmare bestämt väster om Enskär och avståndet till Åländska fastlandet är lite mindre. Det här uppger svenska Yle.

"Avbryt upphandlingen av Gripöprojektet"

Avbryt den påbörjade upphandlingen av Gripöprojektet. Det skriver nu centerns Harry Jansson, Obundnas Bert Häggblom och Ålands framtids Axel Jonsson i ett spörsmål till lagtinget.

Mariehamns stad deltar som City changer i Oslo

Representanter för Mariehamns stad befinner sig just nu i Oslo för att delta i det nordiska huvudstadsmöte som hölls igår.

“Landskapsregeringen är Pomperipossa”

Thörnroos, Carlsson och Jansson i lagtinget:
Landskapsregeringen påminner om Pomperipossa i Astrid Lindgrens saga, som skrevs när hon ålades att betala 102 procent i skatt. Det anser Veronica Thörnroos (C) angående kompensationen till kommunerna för 2019 på grund av konkurrenskraftsavtalet och andra skatteåtgärder.

Ris och ros om nya grundskolelagen

Kerstin Lindholm intervjuas:
I går var sista dagen för kommunerna och andra berörda att lämna in sina yttranden om den nya grundskolelagen till landskaspregeringen. Projektledare Kerstin Lindholm säger att man fått in ett 40-tal yttranden.

Regnbågsfyren vill ta HBTQIA-certifiering till Åland

Sofia Enros och Moa Rytterstedt intervjuas av Tua Åström:
I framtiden kan åländska företag och föreningar komma att HBTQIA-certifieras. Det är i alla fall föreningen Regnbågsfyrens förhoppning.

Nya flygbilder på stormskadorna

Mikael Sandvik om de nya bilderna:
Nu finns infraröda flygbilder på stormskadorna efter Alfrida. Det är landskapsregeringen som på kartor.ax sammanställt bilder från lantmäteriverket, kartorna omfattar hela Åland förutom Kökar. Flygningen utfördes den 17 och 18 april, i tjänsten finns även bilder från 2018 som jämförelse.