Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 16 november, 2018 - 15:41Uppdaterad: fredag, 16 november, 2018 - 16:09

Brist på praktikplatser stoppar sotarutbildning

Det blir ingen sotarutbildning vid Ålands yrkesgymnasium. Redan 2016 initierade landskapsregeringen en utredning vid Ålands yrkesgymnasium hur en sotarutbildning skulle ordnas. Något som man nu avskriver.

-Största orsaken är att det är brist på praktikplatser på Åland, säger Bodil Regårdh, sakkunnig vid utbildningsbyrån.

Sotaryrket är litet och utbildningen på Åland är ett problem. I riket anordnas bara utbildning på finska och i den svenska utbildningen som man kunde ha köpt in ingick mycket praktik, vilket inte gick att lösa på Åland. Sotaren Dag-Ove Johansson säger att behovet av sotare på Åland kommer att öka. I dagsläget finns det 5-6 sotare, men en generationsväxling är på gång.

Dag- Ove Johansson tror att orsaken till att det inte finns tillräckligt med praktikplatser hos de åländska sotarna är att alla inte var nöjda med den låga ersättningen man får om man tar in en praktikant. Men det finns möjlighet att anordna läroavtalsutbildning säger Bodil Regårdh och hänvisar också till utbildning i Sverige.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »