Publicerad: onsdag, 27 maj, 2020 - 15:43Uppdaterad: onsdag, 27 maj, 2020 - 16:14
  • Arkivbild. Foto: ÅRTV

Brådskande med ytterligare ersättningar för olycksfall i räddningsarbete

Det behövs ytterligare ersättningar för olycksfall under räddningsarbete. Det sade lag- och kulturutskottets ordförande Rainer Juslin (Lib) när lagtinget godkände ersättning för medlemmar av de frivilliga brandkårerna.

Ändringen innebär att man ska få ersättning vid eventuella olycksfall i räddningsarbetet även om arbetet pågår under två timmar. Men i räddningslagen nämns flera grupper som är skyldiga att hjälpa till vid räddningsarbete, så som organisationer, företag, inrättningar, enskilda personer och myndigheter. Vissa organisationer kan också ges uppgifter i anslutning till räddningsarbetet. Utskottet anser att det måste ges ersättning även till dessa om de har en skyldighet att delta i räddningsarbetet och att landskapsregeringen i skyndsam ordning ska åtgärda detta.

-Det är inte skäligt att dessa grupper inte har rätt till ersättning. Den rätten har man i riket och ålänningar ska inte ha det sämre, sade Rainer Juslin.

Vicelantrådet Harry Jansson (C) lovade att landskapsregeringen ska se över varför man undantog sig allt ersättningsansvar när man stiftade räddningslagen.