Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 25 maj, 2022 - 17:10

Boendesituationen akut men förläggning dröjer

Bostadsfrågan för ukrainska flyktingar på Åland är akut och måste lösas omgående. Det säger flera volontärer och värdfamiljer för flyktingar som Ålands Radio varit i kontakt med.

I början av maj meddelade finska migrationsverket att kommuner direkt kan skriva avtal med dem för bostäder till flyktingar och sedan få hyran retroaktivt. Flera åländska kommuner som Ålands Radio då talade med ställde sig avvaktande till detta. Efter att den flyktingförläggning som planeras öppna på Åland i Röda Korsets regi är igång ska administrationen kring hyresbostäder skötas därifrån. Men flyktingförläggningen dröjer trots att det från början hette att den skulle öppna i mitten på maj.

- Det tar tid eftersom det är frågan om överföring av myndighetsuppgifter och uppstart av en ny myndighetsverksamhet på Åland, säger Tomas Urvas, verksamhetsledare för Röda Korset Ålands distrikt.

Röda Korset kan just nu inte hjälpa volontärer och värdfamiljer på något sätt.
- Vi jobbar så effektivt som möjligt och alla gör sitt allra bästa för att förläggningen ska finnas på plats så snabbt som möjligt, säger Tomas Urvas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »