Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 november, 2016 - 10:50Uppdaterad: onsdag, 16 november, 2016 - 11:00
  • Det finns beredskap för fler elbilar, framhöll miljöminister Camilla Gunell i den tredje dagens budgetdebatt i lagtinget. Foto: Ulf Weman

Biogasverk nödvändig satsning

Om inte norska storkoncernen Orkla satsar på ett nytt stort biogasverk vid chipsfabriken i Haraldsby, måste det lösas på annat sätt.

Det framhöll närings- och miljöminister Camilla Gunell, socialdemokrat, i tredje dagens budgetdebatt i lagtinget när miljöfrågorna var ämnet under förmiddagen. Hon sade också att det finns beredskap för en infrastruktur för elbilar. Centerns Runar Karlsson undrade om landskapsregeringen är medveten om det kritiska läget för vattentäkterna och vad som skall göras.

- Det är i sista minuten vi tar itu med ett nytt vattenskyddsprogram, erkände Camilla Gunell.

Det blir bland annat bredare skyddszoner och åtgärder mot enskilda avlopp för att minska på övergödningen av ytvattentäkterna. en kartläggning görs av samhällsägda bolaget Ålands vatten. Ålands framtids Brage Eklund undrade varför inte landskapet gör någonting åt Guttorp fiskodling i Sund och anläggningens utsläpp.

- Nu när vi beslutat att den skall fortsätta skall också miljöinvesteringar göras, lovade ministern.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »