Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 06:48Uppdaterad: onsdag, 14 februari, 2018 - 17:46
  • Företag kan få bidrag för installation av solceller. Arkivfoto: Privat
  • Andreas Nyberg, inspektör för bostads- plan och byggnadsfrågor.

Bidrag för miljövänlig uppvärmning

Maximalt 1.000 – 1.500 euro i bidrag kan den få som ändrar uppvärmingssystem i sin bostad till ett som minskar utsläppen av växthusgaser.

 Landskapsaregeringen har fastställt nya villkor för stöd för konvertering av uppvärmningssystem i bostäder för permanent boende i byggnader med högst 500 kvadratmeter bostadsyta.

Stöd kan beviljas för konvertering från värmekällor med olja eller annat fossilt bränsle, direktverkande elvärme eller indirekt verkande elvärme. Stödet kan utgöra högst 25 procent av godkända kostnader, dock högst 1.000-1.500 euro. Stödet är fokuserat på en konvertering till biobränsle, som att till exempel byta ut sin oljepanna till en vedpanna eller byta ut direktelen till ett vattenburet system säger Andreas Nyberg, inspektör för byggnadsfrågor.

För företag har villkor för installation av solceller slagits fast. Det gäller vid installation av solelanläggningar med en paneleffekt på 5-50 kW. Det stödet kan utgöra högst 15 procent av godkända kostnader, dock högst 10.000 euro.

Stöden beviljas inte vid nybyggnation.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »