• Företag kan få bidrag för installation av solceller. Arkivfoto: Privat
  • Andreas Nyberg, inspektör för bostads- plan och byggnadsfrågor.
Andreas Nyberg, inspektör för byggnadsfrågor berättar vad man kan få stöd för. Reporter: Sara Lindroos
Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 06:48, uppdaterad: onsdag, 14 februari, 2018 - 17:46

Bidrag för miljövänlig uppvärmning

Maximalt 1.000 – 1.500 euro i bidrag kan den få som ändrar uppvärmingssystem i sin bostad till ett som minskar utsläppen av växthusgaser.

 Landskapsaregeringen har fastställt nya villkor för stöd för konvertering av uppvärmningssystem i bostäder för permanent boende i byggnader med högst 500 kvadratmeter bostadsyta.

Stöd kan beviljas för konvertering från värmekällor med olja eller annat fossilt bränsle, direktverkande elvärme eller indirekt verkande elvärme. Stödet kan utgöra högst 25 procent av godkända kostnader, dock högst 1.000-1.500 euro. Stödet är fokuserat på en konvertering till biobränsle, som att till exempel byta ut sin oljepanna till en vedpanna eller byta ut direktelen till ett vattenburet system säger Andreas Nyberg, inspektör för byggnadsfrågor.

För företag har villkor för installation av solceller slagits fast. Det gäller vid installation av solelanläggningar med en paneleffekt på 5-50 kW. Det stödet kan utgöra högst 15 procent av godkända kostnader, dock högst 10.000 euro.

Stöden beviljas inte vid nybyggnation.

Fler Nyheter

"EU-platsen en öppen fråga"

Matti Vanhanen intervjuas av Magnus Swanljung, Yle.
-Det är en öppen fråga om Åland har rätt till den tilläggsplats Finland får i Europaparlamentet. Det säger Matti Vanhanen som var statsminister år 2009 när det omtalade principbeslutet togs där Åland lovades en plats om Finland skulle få fler parlamentsplatser.

Hördes i grundlagsutskottet om parlamentsplatsen

Kansliminister Nina Fellman intervjuas av Magnus Swanljung, Yle.
I dag hördes lantrådet Katrin Sjögren (Lib) och kansliminister Nina Fellman (S) i riksdagens grundlagsutskott om en åländsk EU-parlamentsplats.

"Tillgänglighetslösningar behöver inte bli dyra!

Anna Caldén intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Det saknas ofta personer med funktionsvariationer i politiken. Det är en stor brist, anser Anna Caldén, som är ordförande för Sams, samarbetsförbundet för funktionshinder och som i dag besöker Åland.

Bolagisering av högskolan utreds

Göran Djupsund om bolagiseringen
Nu utreds förutsättningarna för en bolagisering av Högskolan på Åland. Landskapsregeringen har gett Göran Djupsund och Henrik Wolff i uppdrag att presentera en utredning den sista oktober.

Greiff ny fritidschef i Jomala

Carl-Johan Greiff har utsetts till ny fritidschef i Jomala.

Nödvändig vinst för hamnbolag

Styrelseordförande Roger Jansson och vd Leif Ahlqvist intervjuas av Marika Kvarnström
Totalt blev det en vinst på drygt 2,2 miljoner euro för Mariehamns hamn år 2017. Det är närmare 500.000 mera än året innan. Hamnbolagets omsättning är drygt 8,3 miljoner euro. Ökade intäkter från hamntrafiken och ökade hyresintäkter är två orsaker till resultatet.

Ömsen utvecklar personförsäkringar

Efter förra veckans besked att Alandia Försäkring säljer verksamheten som gäller person- och reseförsäkringar till Lokal Tapiola satsar nu Ömsen på ett ökat utbud av sina tjänster.

Plasto satsar mer på Norden

John Ekholm intervjuas av Eva Ringbom-Fonsell
Leksakstillverkaren Plasto ska satsa mer på den nordiska marknaden. Det säger styrelsemedlemmen John Ekholm som tar ett övergripande ansvar för produktionen och ekonomin.

Dispens för fiskodling

Nordic Trout Ab beviljas dispens från förbudet att föra in vattenbruksdjur till en fiskodlingsplats som inte sanerats för fisksjukdomen VHS.