• Företag kan få bidrag för installation av solceller. Arkivfoto: Privat
  • Andreas Nyberg, inspektör för bostads- plan och byggnadsfrågor.
Andreas Nyberg, inspektör för byggnadsfrågor berättar vad man kan få stöd för. Reporter: Sara Lindroos
Publicerad: onsdag, 14 februari, 2018 - 06:48, uppdaterad: onsdag, 14 februari, 2018 - 17:46

Bidrag för miljövänlig uppvärmning

Maximalt 1.000 – 1.500 euro i bidrag kan den få som ändrar uppvärmingssystem i sin bostad till ett som minskar utsläppen av växthusgaser.

 Landskapsaregeringen har fastställt nya villkor för stöd för konvertering av uppvärmningssystem i bostäder för permanent boende i byggnader med högst 500 kvadratmeter bostadsyta.

Stöd kan beviljas för konvertering från värmekällor med olja eller annat fossilt bränsle, direktverkande elvärme eller indirekt verkande elvärme. Stödet kan utgöra högst 25 procent av godkända kostnader, dock högst 1.000-1.500 euro. Stödet är fokuserat på en konvertering till biobränsle, som att till exempel byta ut sin oljepanna till en vedpanna eller byta ut direktelen till ett vattenburet system säger Andreas Nyberg, inspektör för byggnadsfrågor.

För företag har villkor för installation av solceller slagits fast. Det gäller vid installation av solelanläggningar med en paneleffekt på 5-50 kW. Det stödet kan utgöra högst 15 procent av godkända kostnader, dock högst 10.000 euro.

Stöden beviljas inte vid nybyggnation.

Fler Nyheter

Polisen ryckte ut till sälkut

Under måndagen utförde polisen trafikövervakning i flera kommuner i landskapet, tre förare till personbilar fick böter för att ha kört obesiktade fordon.

Taxinäringen har tappat 80 procent av körningarna

Dan Nylund och Rino Häuselmann:
Coronapandemin slår hårt mot taxiverksamheten. Det berättar Dan Nylund vice ordförande i Mariehamns åkeriförening.

Oro för våld i nära relationer

Vivan Nikula:
Det har kommit fram bland både europeiska och nordiska länders medier att våld i nära relationer har ökat i hög grad överallt.

Ännu oklart med passagerartrafik västerut

Lantrådet Veronica Thörnroos informerade att trafiksituationen västerut fortfarande inte är löst under måndagens presskonferens.

Nordlund blir ordinarie räddningschef

Karl Nordlund, som en längre tid varit räddningsverkets tf räddningschef, får en ordinarie tjänst från och med den första maj.

LR kontaktades om mordundersökning

En italiensk advokatbyrå vill att landskapsregeringen ska vidta åtgärder så att Ålands polismyndighet ska fortsätta undersökningen av vad de anser vara ett mord.

Fängelse för smuggling och olovlig inresa

Nyhetsnotisen i ljudformat:
En man dömdes av Tingsrätten till ett års och fem månaders fängelse för sex åtalspunkter, inkluive narkotikabrott, läkemedelsbrott och smuggling.

Presskonferens, måndag 6/4

Måndagens presskonferens i sin helhet:
Landskapsregeringens presskonferens om coronaläget sändes direkt i Ålandskanalen under måndagen.

Kurspaket för extrapersonal inom vård och omsorg

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Högskolan på Åland erbjuder kostnadsfria och nätbaserade utbildningar, säger Erika Boman, överlärare- och programansvarig för utbildningsprogrammet för vård på Högskolan på Åland.