Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 26 oktober, 2020 - 06:38Uppdaterad: måndag, 26 oktober, 2020 - 09:19
  • Boende i Saltvik vill inte att kommunen tar över en väg och gör den till kommunalväg. Foto Victor Enberg

Besvär mot att kommun tar över väg

Det har lämnats in ett besvär till Ålands förvaltningsdomstol, ÅFD, mot att Saltviks kommun ska ta över en väg och göra den till kommunalväg.

Vid sitt senaste fullmäktigemöte beslöt Saltvik att överta resterande del på cirka 400 meter av en väg i norra Saltvik. Boende längs vägen har nu lämnat in ett besvär till ÅFD och vill att beslutet förkastas. Som grund för besväret anges att väglaget som än så länge har hand om vägen, inte är överens med sysslomannen som sköter om vägen. Det hävdas att de boende inte får ta del av väglagets konto, att sysslomannen på eget initiativ sprängt, breddat, gjort intrång och skadegörelse på fastigheter längs med vägen. De besvärande anser att fastigheterna har minskat i värde på grund av dessa åtgärder och menar att kommunen inte svarat på frågor från den boende.

Enligt fullmäktigeordförande Runar Karlsson är det unikt att det lämnats in ett besvär mot att kommunen tar över vägen.

- Det brukar vara andra vägen, att väglag besvärar sig mot att kommunen inte vill ta över vägar, säger han.
I och med att besvär är inlämnat till ÅFD tar det nu minst ett år innan beslutet om övertagandet av vägen kan vinna laga kraft.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »