• Lagatingsledamot Fredrik Fredlund belades med besöksförbud. Foto: Ulf Weman.
Owe Sjöblom rapporterar om förhandlingen:
Publicerad: torsdag, 26 januari, 2017 - 19:00, uppdaterad: fredag, 27 januari, 2017 - 09:26

Besöksförbud för Fredlund

Tingsrätten belade lagtingsledamot Fredrik Fredlund, obunden samling, med besöksförbud gentemot den kvinna som anmält honom för misshandel.

Även Fredlund har ansökt att kvinnan ska få besöksförbud, men den begäran avslogs. Inledningsvis yrkade Fredlunds advokat Johnny Bäck på att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar. Som skäl angavs att känsliga uppgifter om båda parter skulle framkomma och dessutom åberopades förundersökningssekretess. Slutligen bestämdes det att vissa delar av förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar.
Under förhandlingen berättade kvinnan om natten i början av december där hon hävdar att Fredlund har misshandlat och hotat henne. Hon är rädd att det ska ske igen och ville därför ha besöksförbudet.
Fredlund har en annan version av vad som hände den natten och påstår att kvinnans dokumenterade skador har uppstått på annat sätt än vad kvinnan uppger. Orsaken till att Fredlund ville att kvinnan ska beläggas med besöksförbud är att på natten efter att Fredlund lämnat kvinnans lägenhet kom någon hem till Fredlund och slog sönder två bilar på hans gård och bankade på dörren hem till honom. Fredlund var rädd för att detta ske igen och har inte varit hemma sedan dess.

 

Fler Nyheter

Ny webbplats för skolpersonal

Tony Asumaa och Carola Eklund intervjuas av Marika Kvarnström
I dag lanserar landskapets utbildningsavdelning webbplatsen ”Skolresurs på Åland”. Tanken är att lärare lättare ska hitta information om till exempel läroplanen, forskning inom olika områden, styrdokument och tips på fortbildningar.

Eckerö bildar ett äldreråd

Eckerö kommun ska bilda ett äldreråd för att ge pensionärer och funktionsnedsatta en större möjlighet att påverka vardagen. Kommunfullmäktige beslutade igår att bilda äldrerådet efter en förfrågan från Eckerö pensionärsförening

Jonsson omvald som Åf-ordförande

Ordförande Axel Jonsson och hela styrelsen omvaldes i går när Ålands Framtid hade årsmöte.

"Linoljefärg bästa alternativet"

Att måla med traditionell linoljefärg är det överlägset bästa sättet att bevara gamla byggnader. Linoljefärgen sugs in i träet och skyddar mot vatteninträngning och därmed röta, färgen flagar heller inte så när det är dags för ommålning krävs inte alls lika mycket förarbete som vid användning av plastfärger.

Kommuner ombeds bilda referensgrupper

Landskapsregeringen ber kommunerna att snarast möjligt utse högst tre förtroendevalda från respektive kommun till en referensgrupp som kan vara behjälplig när Henricson Ab ska påbörja sina kommunindelningsutredningar för norra Åland, södra Åland och skärgården.

Omvårdnadsledare behövs i Saltvik

Inrätta snarast en tjänst som omvårdnadsledare till äldreomsorgen i Saltvik. Det föreslår social- och omsorgsnämnden inför kommunstyrelsen.

"Inför en ensamhetsminister"

Wille Valve anser att en minister efter nästa val bör ha ansvar för personer som känner sig ensamma. Reporter: Marika Kvarnström
Social-och hälsovårdsminister Wille Valve menar att efter nästa val behövs det en minister som har ansvar för de personer i samhället som känner sig ensamma.

Stadsstyrelsen tar till sig revisorernas kritik

Revisorernas kritik gällande ombyggnaden av Ålandsvägen etapp ett behandlades på stadsstyrelsens möte under torsdagen.

Samgående mellan Finström, Sund och Geta skjuts fram till år 2020

Viveka Eriksson intervjuas av Marika Kvarnström
Styrgruppen för samgåendet mellan Finström, Sund och Geta beslutade på torsdagen att skjuta fram sammanslagningen till den 1 januari år 2020. Tidigare var planen att de tre kommunerna skulle slås ihop den 1 januari 2019.