• Foto: Owe Sjöblom, ÅRTV
Publicerad: fredag, 14 februari, 2020 - 12:01, uppdaterad: fredag, 14 februari, 2020 - 12:11

Bert Häggblom kallar till pressinfo

Bert Häggblom (ObS), som den senaste tiden anklagats för att ha spelat en roll i en bulvanaffär, kallar till en pressinfo under eftermiddagen.

Regeringspartierna håller under eftermiddagen ett möte för att granska om det stämmer att Häggblom varit inblandad i affären, där ett par från Sverige försökt köpa mark på Åland via en bulvan, en affär som Bert Häggblom i sin roll som jurist ska ha medverkat i genom att hjälpa till att starta ett bolag.
Anklagelserna har framkommit främst i en granskning utförd av Nya Åland som juristen, lagtingsledamoten och Häggbloms partikollega Marcus Måtar i en intervju med Ålands radio kallade "en agenda med målet att smutskasta Häggblom".

Både lantrådet Veronica Thörnroos (C) och kansliminister Harry Jansson (C) har tidigare sagt att regeringen ska agera på ett sätt som följer lagen, och att de har förtroende för att Häggblom hållit sig inom dessa ramar. Jansson tillade däremot att om anklagelserna mot Häggblom visar sig stämma skulle de kunna äventyra hans möjligheter till att bli talman.

Pressinfon inleds klockan 13 i lagtingets foaje, och Ålands Radio direktsänder både ljud och bild via hemsidan.

Fler Nyheter

Nära kollision i hamnen

I går var det riktigt nära att Tallink Siljas fartyg Silja Galaxy och Baltic Princess skulle ha kolliderat i västra hamnen i Mariehamn på grund av den hårda vinden.

UPPDATERAT kl 17.45: Många ålänningar strandsatta på Gran Canaria

Mattias Andersson intervjuades på söndagförmiddag
Flertalet ålänningar är fortsatt strandsatta på Gran Canaria efter att en sandstorm stängde flygplatsen i Las Palmas igår.

Träd blåste omkull och många utan el

Räddningstjänsten hade sex uppdrag under gårdagen varav alla handlade om träd eller telefonstolpar som blåst omkull i stormen.

Man fick villkorligt fängelse för grov rattfylla

Villkorligt fängelse och böter blev domen för en man som kört bil alkoholpåverkad mellan Solberget och Svibybron.

Hård vind stoppar Simskälafärjan

Det hårda vädret leder till ett trafikuppehåll på Simskäla-linfärjelinjen mellan Timskär och Vattungsrevet. Trafikuppehållet väntas vara mellan klockan 19.00 på lördagen och klockan 02.00 på söndagen.

Varning för farligt kraftig vind

Meteorologiska institutet varnar för farligt kraftig vind, 25 m/s i stormbyarna, från och med lördagskvällen vid 22-tiden till och med söndagsmorgonen.

Flera strömavbrott under helgen

Vid 16.55 på lördagen var 240 hushåll utan ström i Sund och 20 minuter dessförinnan var över tusen husåll drabbade. På fredagskvällen var över 2 700 hushåll på västra Åland utan el för en kortare tidsperiod. Alla har fått tillbaka strömmen.

Landskapsregeringen föreslår ändringar i jaktförordningen

Nyhetsnotisen i ljudformat:
Jakttiden för rådjur förlängs samtidigt som småskrake och brunand fredas från jakt. Det är exempel på förändringar i landskapsregeringens förslag på en ändring av jaktförordningen.

Vädret påverkar skärgårdstrafiken

m/s Skiftet angjorde inte Husö klockan 15.35 på lördagseftermiddagen. Detta på grund av hård vind.