Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 21 mars, 2023 - 14:12Uppdaterad: tisdag, 21 mars, 2023 - 15:08
  • Arkivbild när oljeskyddslänsor testades i Mariehamn. Foto: Julia Westerberg

Beredskap för oljeskydd ifrågasattes i lagtinget - Lantrådet: Bättre än för tio år sedan

I en skriftlig fråga till landskapsregeringen ifrågasatte lagtingsledamot Camilla Gunell (S) statusen för det åländska oljeskyddet och beredskapen att hantera olyckor .  

Gunell påpekar att landskapets oljeskyddsplan löpt ut 2019 och ingen ny har skrivits sedan dess. Det råder heller inte klarhet i ansvarsfördelningen gentemot riksmyndigheterna vid en större olycka – detta eftersom det saknas en överenskommelseförordning. Frågan är särskilt oroande om sanktionerna mot Ryssland lyfts och olja igen börjar transporteras i stora mängder på Östersjön. 

På frågan svarade lantrådet Veronica Törnroos (C) att beredskapen är bättre än för tio år sedan. Man planerar en gemensam övning med gränsbevakningen i höst och gränsbevakningen har också från och med slutet av mars att stationera ut oljesaneringsutrustning på Kökar. Arbetet med överenskommelseförordningen inleddes i höstas. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »