Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 april, 2024 - 07:10Uppdaterad: onsdag, 3 april, 2024 - 17:29
  • Benjamin Rostén. Foto: Tomas Tornefjell

Berättelser om säljakt efterlyses av jakt- och fiskemuseet

Den 14 maj öppnar Ålands jakt -och fiskemuseum i Eckerö för säsongen. Då invigs också den nya basutställningen Säljakten på Åland.  

Arbetet med utställningen pågår som bäst och nu efterlyser man berättelser från ålänningar som har erfarenheter av säljakt, gärna från kvinnor. Museets vikarierande intendent Benjamin Rostén säger att säljakten länge var en viktig inkomstkälla för skärgårdsborna som bland annat gjorde kläder av hudarna och kokade tran av fettet, både för husbehov och för att sälja på marknader. 

– Dagens förbud mot handel med sälprodukter inom EU har lett till att säljakten på Åland är så gott som obefintlig idag. De som jagar gör det som rekreation och för att bevara gamla traditioner, säger Benjamin Rostén. 

Den som vill dela med sig av sina erfarenheter av säljakt kan kontakta Ålands jakt- och fiskmuseum via telefon eller e-post.  

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »