Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 februari, 2022 - 16:03Uppdaterad: tisdag, 8 februari, 2022 - 16:11
  • Åland tackar nej till hemmatest. Arkivbild.

"Ber om ursäkt från fastlandets sida"

Man kände till att Åland har egen behörighet i frågan, men man trodde inte att landskapet skulle tacka nej till gratis coronasjälvtest. Det säger Tuija Kumpulainen, ledande sakkunnig vid Social- och hälsovårdsministeriet, om det stora paketet med coronasjälvtest som skickats till landskapsregeringen, som Ålands Radio rapporterat om.

Landskapsregeringens samarbetsgrupp anser att omfattande testning av symtomfria elever inte är lämpligt på Åland och därför har landskapsregeringen beslutat att inte börja tillämpa testningen som riksregeringen beslutade om i början av året. Landskapsregeringen hade inte heller informerats på förhand om att testerna var på väg.

- Där måste jag nog be om ursäkt från fastlandets sida, säger Tuija Kumpulainen.

Hon förklarar att arbetet varit brådskande och att man generellt inte har kontaktat kommunerna i förväg gällande leveranserna med coronasjälvtest.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »